Hayat gaza basmış gidiyor, peki ama nereye?

keep-calm-and-live-for-yourself-3Hayatımız her gün akıp gidiyor ve bu süre zarfında acaba hayatımızın ne kadarını istediğimiz gibi yaşıyoruz, ne kadarını ise başkaları için yaşıyoruz?

Örneğin size bir günde harcamanız için 86400TL verilse ve bununla hiçbir şekilde mal varlığı elde edemeyeceğiniz söylense, ileriye dönük yatırım da yapamazsınız dense ve gün sonunda elinizden harcasanız da harcamasanız da bu para gidecek dense, ne yapardınız?

Yani Ev ,araba ,hisse senedi alamıyorsunuz, faize de yatıramıyorsunuz. Sinema’ya gitmek olur, eğitim almak olur, kısaca elinizde somut kalmayacak herşey olur. Nasıl, aklınızda bir liste oluştu  mu? Zor değil mi?
Hadi okumaya devam etmeden 2 dakikanızı ayırıp listenizi yapın lütfen.
Bunu bilenler mutlaka vardır ama hem bilmeyenlere örnek olması için, hem de bilenlere hatırlatma amaçlı burada tekrar belirtmek istedim.

Evet, 86400 aslında günlük saniyelerimiz ve hiçbiri geri gelmiyor. Zaman akıp gidiyor ve hayatımızda aslında para kadar değerli bir birim. Elbette sizden saniye bazında hayatınızı planlamanızı beklemiyorum, bunu bir farkındalık yaratmak için kullandım.

Mesela bir yıl içinde vaktimizi nasıl değerlendirdiğimize şöyle bir bakalım mı, ne dersiniz?
İş için harcanan süre:
Yolda geçen süre ( Bir dönem Istanbul’da yaşadığımdan bu önemli bir kriter idi):
Yemek için harcadığım süre:
Uyumak için harcadığım süre:
Ailem için harcadığım süre:
Hobim için yani kendim için harcadığım süre:
Kendimi geliştirmek için harcadığım süre:
Dinlenmek için harcadığım süre:

Bunlar benim belirlediğim maddeler, elbette siz bu konuları daha detaylandırabilir veya burada olmayan başka konuları da dahil edebilirsiniz, ama unutmayın sonuçta elinizde 7x24x365= 61320 saatiniz var.
Nasıl değerlendirmeyi istersiniz?

Zamanı geri gelmeyecek para gibi görüp ona göre daha iyi değerlendirmeye başlarsak, hayatımızın da daha çok istediğimiz gibi geçmeye başladığını göreceksiniz.

Kendimden örnek verecek olursam Kurumsal hayatım içerisinde ilk başlarda kariyer için bu zamanın çoğunu harcadım. Burada çoğu zamanı işime ve kendi gelişimime verdim. Sonrasında çocuklarım olunca bir denge yakalamak istedim ve aileme daha çok vakit ayıracak şekilde bir düzen oluşturdum.

Bence hayatın belli evrelerinde bu zaman ayırdığımız konular değişken olmalıdır. Önemli olan hep neyi istediğimizi bilmek ve kendi isteğimizle o zamanı oraya yönlendirmektir.

Bu noktada hayal kurmaktan korkmayın, hayal kurarken de etrafın ne düşündüğünü çok fazla dikkate almayın. Bana direkt söylemeseler de, konuştuğum en samimi arkadaşlarımın dahi içinden “abi uçtu bu yine” bakışlarını çok gördüm.

Acaba o anda bunu düşündüklerini hatırlayanlar sonradan hayatımın hayal ettiğim yönde gittiğini görünce, “Adam bunu demişti ve planlayıp yaptı helal olsun be.” diye düşünüp düşünmediklerini de çok merak ediyorum.

İşin aslı şu ki insanlar birbirinden farklıdır ve benim için doğru olan şey bir başkası için olmayabilir, ama bu aynı zamanda benim için doğru olan şeyi bir başkasının da bilemeyeceği anlamına gelir. O yüzden siz ne istediğinize karar verin ve hayatınızı oraya doğru yönlenecek şekilde planlayın.

About the Author

You may also like these