Büyük Liderler Motive Etmek Yerine Neden İlham Veriyor?

İlham (motivasyon değil), tutku ve amaçlarla körüklenen en önemli liderlik özelliğidir. Bakın üst düzey liderler, insanlarına nasıl ilham veriyor.

İnsanlar genellikle “ilham vermek” ve “motive etmek” terimlerini birbirinin yerine kullanırlar. Kavramsal olarak ilişkili görünseler de, aslında birbirlerinden farklıdırlar.

“İlham”, ruh içinde anlamındadır ve içten gelir.

“Motive Et” in kök anlamı, harekete geçmemize neden olan harici bir güç olan “güdü” dür.

Motivasyon, başka bir şey yapmayı tercih ediyorsanız bile sizi bir görevi yerine getirmeye ya da zor bir olayı aşmaya iter. Yani aslında sonuç için motive oluruz.

İlham ise sizi, kalbinizi, zihninizi veya ruhunuzu harekete geçiren bir şeye doğru çeker. Bir kişiden, bir olaydan veya bir durumdan ilham alabiliriz.

İlham aldığımızda, sonucu düşünmeyiz ve bu duyguyu olabildiğince uzun süre yaşamak isteriz.

İlham alarak bir konuya başladığımızda, ilerlemek için genellikle dış motivasyona ihtiyacımız yoktur. Konunun amacı ve anlamı bizi harekete geçirmek için yeterlidir. İlham olmadığında ise, kendimizi net tanımlanmış bir sonuca ulaşmak için yollar ararken buluruz.

Net bir vizyonu, misyonu veya amacı olmayanlar, ilerlemek için genellikle dış motivasyona ihtiyaç duyarlar.

Bir amaç uğruna çalışan ve yaşayanlar her gün kendilerini % 100 olarak konuya adayabilirler. Bu yüzden en etkili liderler en ilham verici liderlerdir.

64 ülkede 1700 CEO ile yapılan IBM anketine göre, liderliğin en önemli üç özelliği:

1. Yoğun müşteri ihtiyaçlarına odaklanma,

2. Meslektaşları ile işbirliği yapabilme,

3. ilham verebilme yeteneği.

Bain Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre de, ilham alarak çalışanlar, normalde memnun olarak çalışanların iki katından daha verimliler.

Yine bir başka araştırma yapan Harvard Business School, 50.000’den fazla liderin değerlendirmesinden topladığı veri ile ilham verme yeteneğinin en önemli yetkinliklerden biri olarak öne çıktığını tespit etmiş.

İlham verme, en iyi liderleri diğer herkesten ayıran, çalışanların liderlerinde en çok istediği ve en üst düzeyde katılımı sağlayan özelliktir,

Büyük Liderler Nasıl İlham Verir?

Simon Sinek’in de “Büyük liderler harekete geçmek için nasıl ilham verir.” başlıklı TED konuşmasında bahsettiği gibi, kimse lider için o lideri takip etmez. Herkes kendisi için bir lideri takip ederler. En ilham verici liderler, takipçilerinin içinde onları harekete geçiren bir kıvılcım ateşler. Takipçiler de ilham aldıkları için harekete geçerler ve ayrıca bir motivasyona ihtiyaç duymazlar.

Peki siz çalışanlarınıza nasıl ilham verebilirsiniz? Bunun için size aşağıda çeşitli çalışmalardan ve kaynaklardan derlenen stratejileri sunuyorum.

1. Net bir Vizyon, Misyon ve Değerler Sistemine sahip olun. İlham veren liderler, takipçilerini kendilerine bağlamanın en etkili yolun neye inandıklarını, neden var olduklarını ve nereye gittiklerini açıkça ifade etmek olduğunu bilir. Takipçilerin bunu kavraması için somut bir şeye ihtiyacı vardır.

2. Esnek Hedefler oluşturun. Çalışanlarınız ve takipçileriniz için sınırsız olasılıkların olduğu büyük resmi görselleştirmelerine yardımcı olun.

3. Onlarla birlikte çalışın. En ilham verici liderler son derece işbirlikçi, sağa sola direktifleri savurmak yerine, işleri gerçekleştirmek için çalışanlarıyla birlikte çalışırlar. Biz ve birlikte kelimeleri, en ilham verici iki kelimedir.

4. Kişisel gelişimi teşvik edin. İlham veren liderler kendisini takip edenlerin gelişmesini ister, onlara yatırım yapar ve fiziksel, entelektüel, duygusal ve ruhsal büyümeyi ve refahı teşvik eden faaliyetleri teşvik ederler.

5. Onaylama. Bilime göre herkesin 3 temel ihtiyacı vardır: güvende hissetmek, ait olduğumuzu hissetmek ve önemli olduğumuzu hissetmek. Teşekkür ve takdir yoluyla, her 3 ihtiyacı da ele alabilir ve çalışanlarınıza %100 verimli olmaları için ilham verebilirsiniz.

6. İyi iletişim için vaktinizi ayırın. İyi liderler, harika iletişimin faydalarını ve zayıf iletişimin zararlarını iyi bilirler. İletişim, büyümeye katalizör olabileceği için, bunu hedeflerine ulaşmak için stratejik bir araç olarak kullanırlar.

7.Dinleyin. Yine hatırlatayım, çalışanlar önemli olduklarını bilmek ister. Vizyonunuzu paylaşmak yeterli değildir. Takipçileriniz de fikirleri ve bakış açılarıyla katkıda bulunmak isterler.

8. Dürüst olun; Güven verin. Çalışanlar liderlerini izlerler ve ipuçlarını liderlerinden alırlar. Liderlerine inanmak için ona güvenmeleri gerekir. İlham veren liderler her eylemin önemini bilir.

Bunları okuduktan sonra belki de çalışanlarınızı bir sonraki seferde motive etmek istediğinizde, kendinize bunun yerine nasıl ilham verebileceğinizi sorabilirsiniz.

İyi şanslar!

About the Author

You may also like these