Gelecekte Kariyer: 2030 yılında var olacak bazı meslekler

Bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi Dünya Ekonomik Forumu’na göre, bugün ilkokula başlayan çocukların% 65’i iş hayatına atılacağı zaman henüz mevcut olmayan tamamen yeni iş türlerinde çalışmaya başlayacaklar. Bu, eğitim ve istihdamla ilgilenen birçok kişi için heyecan verici ve aynı zamanda göz korkutucu bir haber.

Devasa teknolojik dönüşümler çeşitli paydaşlar arasında yeni politikaların gelişmesinde önemli bir değişime neden olmaktadır.  Eğitim kurumları müfredatlarını teknolojik olarak zenginleştirmeye veya yeniden tasarlamaya başlıyor;  Hükümetler teknolojik araştırmalara daha fazla finansman sağlıyor ve şirketler operasyonlarını dijitalleştirmeye devam ediyor.

Robotikteki artış ve işyerindeki süreçlerin otomasyonu, özellikle üretimde, hızlanıyor.  Örneğin, otomobil üreticileri önümüzdeki birkaç yıl içinde sürücüsüz elektrikli araçlar üretmeyi hedefliyor.  Bu arada teknoloji şirketleri, evler ve binalar için akıllı uygulamalar ve cihazlar ile insanların yaşam tarzlarında devrim yapma yarışındalar.

Yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti ile ilgili konuşmaları, eğilimleri ve tahmin istatistiklerini duymamak imkansız.  Öyleyse bugünün çocuklarının 2030’a kadar yapacağı bazı işleri hayal etmeye ne dersiniz?

1. Dijital para planlayıcısı

Avrupa Merkez Bankası, dijital para birimini “geliştiricileri tarafından çıkarılan ve genellikle kontrol edilen ve belirli bir sanal topluluğun üyeleri arasında kullanılan ve kabul edilen bir tür düzenlemesiz, dijital para” olarak tanımlar.

Dijital bir para planlayıcısı olarak, müşterilere sanal finansal portföylerini yönetmelerine yardımcı olacak kripto para birimlerinin karmaşıklıkları hakkında tavsiyede bulunursunuz.

2. Çöp tasarımcısı

2008’de Disney, Dünya’nın enkazını toplayan ve onu yararlı yapılara dönüştüren bir robot karakteri olan Wall-E filmini yaparak o kadar da uzak olmayan bir geleceğe gitti.  Atıklarımızı gömmek yerine geri dönüşümü ve yeniden kullanımı bu seviyeye taşıyabilecek miyiz?

3. Uzay turu rehberi

NASA ve ESA gibi uzay ajanslarının uzay keşifleri ve uzay turlarına ilgi duyduklarını ifade eden giderek daha fazla insanın amansızlığıyla, bir uzay turu rehberi işi çok uzak bir ihtimal gelmiyor bana.

4. Dijital detoks terapisti

İnsanların günlük yaşamlarında daha fazla denge kurmaları için periyodik olarak “dijital yüklerini boşaltmaları” gerekecek;  bu nedenle dijital rehabilitasyonlar büyük olasılıkla gidecekleri yerler arasında olacak ve yeni bir terapist türü gerekecektir.

5. Kentsel Bahçıvan

Yeşile geçmek kentsel gelişim endüstrilerinde büyüyen bir trend.  Böylece Kentsel Bahçıvanlar da talep görecektir.  Dikey bahçeler veya açık alanlar gibi modern altyapılarla ilgilenecekler.

6. Avatar ilişki yöneticisi

Nesnelerin İnterneti ile cihazlarla ilişkimizin de biraz yönetilmesi gerekiyor.  İnsanlar, kölesi olmak yerine kendilerini güçlendirmek için teknolojiyi kullanmayı öğretecek birine ihtiyaç duyacaklar.

7. Kitle fonlaması uzmanı

Crowdfunding uzmanları, yeni başlayanların kampanyalarını IndieGoGo ve Kickstarter gibi crowdfunding platformlarında başlamasına yardımcı olma konusunda uzmandır.  Bu uzmanlar olmadan, üretim hattındaki ürünler veya hizmetler kullanıcılar tarafından kabul görmeyebilir.

8. Kurumsal düzen bozucu

Bildiğiniz gibi, “herkesi memnun edemezsiniz.”  Bazı şirketler, modern dünya ile etkileşimlerini sınırlamayı seçerek teknolojiden mümkün olduğunca kaçıyorlar.  Bu pozisyonda çalışan biri, bu tip şirketlerde var olan düzeni sarsacak ve  işyerindekileri yeni dünya düzenine uyumlamaya çalışacak. (Sanırım emekli olunca bunu yapabilirim😬)

9. Hayat sonu planlayıcısı

Bugün hayattaki her şey büyük bir dönüşümden geçiyorsa, ömrümüzün sonunun nasıl gelmesini istediğimiz konusu da bundan nasibini alacaktır. Kritik hastalar, hayattan mümkün olduğunca zarif bir şekilde ayrılmalarına yardımcı olsun diye ötenazi danışmanlarına başvurabilecekler.

İster beğenelim ister beğenmeyelim, istihdam tarafında bu olasılıklar karşımıza çıkabilir.  Şirketler için gelecekte en önemli konu, doğru insanları işe almak olacak.

Teknolojik yeniliklerin bu hızda ilerlemesiyle birlikte, işlerin tamamen yeni seviyelere geçtiğini veya bambaşka hal aldığını hep birlikte göreceğiz.

Açıkçası, dijital bir gelecek kaçınılmaz ve hepimiz onu kucaklamaya hazır olmalıyız.

Peki siz buna hazır mısınız?

About the Author

One thought on “Gelecekte Kariyer: 2030 yılında var olacak bazı meslekler

Comments are closed.

You may also like these