Ocak-Mart hatta Nisan aylarının yılın en büyük işe alım ayı olduğu bilinen bir gerçektir. Yıl sonuna doğru yeni işe alımları bekleten işverenler yeni yılın başlamasıyla birlikte bu pozisyonları doldurmaya hazırlanıyorlar. Eğer Özgeçmişiniz işini doğru yapabilirse, sizin de Ocak ayı içinde planlanmış iş görüşmeleriniz olabilir.
Bu yazımda sizlere, iş görüşmelerine hazırlanmanıza yardımcı olacak bir kontrol listesi paylaşacağım. Size önerim, görüşeceğiniz her şirket için bir çalışma sayfası oluşturun, böylece hemen tüm bilgilere tek bir yerden ulaşabilirsiniz.
İŞ FIRSATI
- Görevin ünvanı
- Mülakat Tarihi / Saati
- Görüşmeci Adları ve Başlıkları
ŞİRKET BİLGİSİ
- Şirket Adı
- Adres
- Telefon numarası
- Web sitesi
- Şirket web sitesini, özellikle de “Hakkında” sayfasını, “Medya” bölümünü (varsa) ve ürün ile hizmetleriyle ilgili bilgileri gözden geçirin.
- Şirketin odağı hakkında bilgi veren belirli anahtar kelimeler olup olmadığını görmek için şirket web sitesindeki kaynak kodunu inceleyin. (Bunun için Şirket web sitesine gidin. Web tarayıcınızda, “Görünüm” menüsüne gidin ve “Kaynağı Görüntüle” yi seçin.) Not: Tüm şirketler bu bilgileri kaynak kodlarında içermez (başlık koduna ve meta etiketlere bakın).
- Şirketin incelenmesi (Holding yada bir grup şirketi mi? Yapısı – kamu, özel, aile şirketi, kâr amacı gütmeyen kuruluş vb.)
- Kaç çalışan var?
- Kaç lokasyon var?
- Hangi endüstri?
- Facebook İş Sayfası – www.facebook.com/______?
- Şirketin yayınladığı içeriğin yanı sıra, şirketin sayfasında başkalarının yayınladığı içeriğe bakın. Çözmeniz gereken olası problemleri tespit edebilir misiniz?
- Şirket Twitter hesabı – @
- Şirket Blogu (Blogları var mı?) Blog URL
- Şirketin bir YouTube kanalı var mı?
- www.youtube.com/
- Şirket tarafından yayınlanan resmi videolara bir göz atın.
- Çalışanlar, medya veya iştirakçiler tarafından yayınlanan videoları bulmak için YouTube’da şirket ismi ile arama yapın.
Şirket hakkında bir Google araması yapın.
- Google sonuçlarının ilk üç sayfasını inceleyin – ilginç bir şey var mı?
- Şirkette başka hangi iş ilanlarının açık olduğuna bakın – bunlar şirketteki büyüme fırsatlarını tanımlamanıza yardımcı olabilir.
- Şirketle ilgili bir Google Haberler araması yapın (news.google.com).
- Haber var mı?
- Son 18 aydaki büyük duyurular?
LinkedIn’de “Şirketler” araması yapın.
- Şirketin LinkedIn’de bir profili var mı?
- Şirketin şirket sayfasında kaç takipçisi var?
- Şirketin bir profili varsa, şunları inceleyin:
- Şirket türü
- Şirket büyüklüğü
- Endüstrisi
- Kuruluş Yılı
- Genel Merkez (Lokasyon)
- Çalışanların bilgileri (iş unvanı, eğitimi)
- Ayrıca bu şirketi inceleyenlerin başka hangi şirketleri incelediklerini gösteren listeye de göz atın. Bunlar sizin için diğer potansiyel başvuru yerleri olabilir.
- Mevcut bağlantılarınızdan herhangi birinin bu şirkete bağlı olup olmadığını da görebilirsiniz. Ayrıca “2. derece” veya “3. derece” kişileri de görebilirsiniz. Çalışaları hakkında daha fazla bilgi için bu profillere tıklayabilirsiniz.
- “Analizler” sekmesi (şirket için varsa) şirket çalışanları hakkında bilgi verir.
- Şirket eğer “Şirket Güncellemeleri” sağladıysa, bunları okuduğunuzdan emin olun.
- Şirketin LinkedIn sayfasında, “Takip et” düğmesini tıklayın ve şirket hakkındaki bilgileri kendi profilinizin ana sayfasındaki “Güncellemeler” bölümünden takip etmeye başlayın.
- Son olarak topladığınız tüm bilgileri inceleyin ve kendinize notlar alın, ne düşündüğünüzü buraya yazın. Böylece aklınızdan geçenleri tek bir yerde görme fırsatını bulacaksınız.
Bir sonraki yazımda da buna benzer olarak, görüşmeci hakkında bilgi toplama stratejilerine değineceğim.