Hepimizin iş yerinde kötü günleri olmuştur. Fakat bazı günler diğerlerinden çok daha kötü gelir insana!
İşten çıkarılacağına dair bildirim aldıysan, beklediğin bir terfiyi alamadıysan veya performansının beklediğin gibi değerlendirilmediğini öğrendiysen, bunlar seni işyerinde zor bir gün geçirmenin ötesine götürür ve büyük kariyer gerilimleri yaşayabilirsin.
Böyle bir şey başına gelirse, dünyanın sonu gelmiş gibi hissedebilirsin.
Işini kaybedecek misin? Yeni bir iş bulabilecek misin?
Aklından geçirdiğin en kötü senaryolarla, kendini toparlayıp bir sonraki hareketini planlamaya başlaman biraz zor olabilir. Ama tam olarak bunu yapmak zorundasın. İlerlemek için gereken gücü bulman gerekir.
Endişe edersen ve olumsuzluklara odaklanırsan, olumlu şeyleri gözden kaçırırsın. Olumlu bir bakış açısı geliştirmen sana hızlıca toparlanman konusunda yardımcı olabilir. Aslında doğru tutum ve beceri setiyle, bu durumdan kendine daha çok güvenen ve işinde neler başarabildiğinden emin olan bir kişilik yapısıyla ortaya çıkabilirsin.
Kariyerinde bir engel ile karşılaştığında bir seçeneğin var: Durumu kabul et ve ilerlemeye yönelik olumlu planlar yap. Diğer seçenek duruma direnmek ve değişimle savaşmaya çalışmak olur. Her iki durumda da ister kabul et veya etme, işler artık değişmiştir.
Bu değişikliklerde söz sahibi olabilmek daha iyi değil mi? Sonuçta çoğumuz hayatımızın bir noktasında duvara toslayacağız. Genellikle ilk etapta değişimi başlatan şey budur zaten. En iyisi, değişikliği bir meydan okuma ve büyüme deneyimi olarak görmektir. Bunu yapmazsan, yanlış bir şey yaptığını düşünür ya da herhangi bir şekilde yetersiz olduğundan korkarsın ve durumu tersine çeviremezsin.
Unutma, her ne kadar şu anda hayal kırıklığına uğramış, üzgün, öfkeli ya da cesareti kırılmış hissediyorsan hisset, bu geçecektir. Farklı ve yeni bir gerçekle karşı karşıyasın. Bu aksilikten kurtulmak için, bakış açını yaşadığın değişikliklere göre ayarlaman gerekir.
İşte burada bahsedeceğim temel kurallar bakış açını değiştirmene ve tutumunu geliştirmene yardımcı olabilir.
1. Adım: Duygularını KABUL ET
Yeni realiteni kabul etmek için biraz zaman ayır ve kendine kötü hissettme izni ver. Duygularını tanımak ve kabul etmek önemlidir: Onları içeride tutmak, gerçekte verecekleri zarardan daha fazla bir zarar vermelerine sebep olur.
Kendinden emin olmama ihtimalin var mı? “İç eleştirmenin” seni değersiz hissettiren neler söylüyor? Seni olumsuz bir döngüye hapsetmiş olabilecek düşünce kalıplarını değerlendir.
Başkalarından destek ve güvence iste. Neler olduğu hakkında konuşabileceğin en az bir kişinin olması gerçekten önemlidir. Hayal kırıklıklarını boşaltman için sempatik bir kitleye ihtiyacın olabilir. Genellikle başkalarının bakış açısı, durumu daha net görmemizi sağlar.
2. Adım: Başarı Anlayışını GENİŞLET
Kariyer konusunda bir engel ile karşılaşmak başarısız veya değersiz olduğun anlamına gelmez. Karşılaştığın gerçek, bir kişi veya bir takım üyesi olarak değerinin bir yansıması değildir.
Bu tecrübeden öğren. Yalnızca olumsuzluklara odaklanma. Engeli aşmak için bir sorun olarak görmek yerine, senin için açılacak olan gelecekteki fırsatlara odaklan.
Karşılaştığın engele doğru perspektiften bak. Bu sadece kariyerindeki bir olay. Seni sonsuza kadar damgalayacak felaket olayına dönüştürme.
Bunun yerine, “Denedim ama bu sefer işe yaramadı” de. Bu bakış açını olumlu tutmana yardımcı olacaktır.
Akılcı ve olumlu düşünmeyi uygula ve bakış açının durumun gerçeği ile uyumlu olduğundan emin ol.
3. Adım: Yeni Beceri GELİŞTİR
Bunu bir fırsat olarak kullan. Bir terfi veya yeni iş almak için yeteneklerini geliştirmen gerekiyor mu? Kariyerini yeni bir yöne çekmek için yeni beceriler geliştirmen mi gerekiyor? Başlamak için mükemmel bir zaman.
Tutkunu keşfet. Seni gerçekten heyecanlandıran ve sana ilham veren nedir?
Temel becerilerini belirle ve kariyer hedefini bunun etrafında oluştur. Bunların illa teknik beceri olması şart değil. Şimdiye kadar elde ettiğin başarılarda hangi yetkinliklerinin etkili olduğuna bak.
4. Adım: Esnekliğini GELİŞTİR
İşler çok iyi gitmediğinde bile, zihinsel olarak zor ve profesyonelliğini koruyabilmen gerekir. Esneklik esastır. Burada bahsettiğim esneklik elbette fiziksel değil. Esneklik bu yetiye sahip insanların normalde olabileceklerinden daha başarılı olmalarını sağlar. Esnek bir kişi büyük ihtimalle katı birinden daha hızlı ve kolay eski konumuna geri dönecektir. Bu da sorunu kolay atlatabilmeye yardımcı olacaktır.
Esneklik için kendinde geliştirebileceğin bazı önemli özellikler şunlardır:
Kendine Güven – başarılı olabilmek için yeteneklerine inan. Sadece, umutla ya da başarılı olmayı istemekle başarılı olunmaz.
Başarılarınızı bekleyin ve verildiğiniz fırsatlardan yararlanmak için kendinizi konumlandırın.
Olumlu bakış açısı – geleceğin hakkında iyimser ol ve mevcut koşulların seni olumsuz etkilemesine izin verme.
İçgözlem – Kendine neler olup bittiğini ve neyin işe yarayıp, neyin işe yaramadığını sor. Başarının esnekliği gerektirdiğini anla ve işleri daha iyi yapmanın ve kendini geliştirmenin yollarını sürekli ara.
Kontrol edilebilir şeylere odaklan – değiştiremeyeceğin veya kontrol edemeyeceğin konular üzerinde durduğunda,enerjini boşa harcarsın. Kontrol edebildiğin ve etkileyebildiğin şeylere odaklandığında, hissettiğin stres ve baskının da azaldığını göreceksin.
5. Adım: Neyin Yanlış gittiğini BELİRLE
Karşına çıkan engel ile ilgili olarak kendi rolün durumdan duruma değişecektir. Şirket genelinde bir işten çıkarma muhtemelen senin kontrolünün üzerindedir, oysa performans sorunları nedeniyle feshedilmiş veya kınanmışsan daha fazla sorumluluk alabileceğin bir şeydir. Ne olursa olsun, öğrenmeni en üst düzeye çıkarmak ve herhangi bir hatayı düzeltmek için durumun kapsamlı bir değerlendirmesi yapman önemlidir.
Bu iş senin becerilerine uygun muydu? Bu pozisyonda başarılı olmak için gerekenler sende var mı – yoksa daha fazla eğitim, deneyim veya başka şeylere mi ihtiyacın var? Şirket yöneticileri basitce ekonomi sebepli bir personel kararı mı verdiler?
Hatalarından ders çıkardığından ve tekrarlamadığından emin olmak için neler yapman gerektiğini belirle. Bir dahaki sefere ne yaparsın? Karşılaştığın engele hangi davranışlar veya kararlar katkıda bulundu?
Eylemlerin ekibindeki diğerleri için olumsuz sonuçlar doğuracaksa, mümkün olduğunca hatalarını düzelt ve hasarı olabildiğince azalt. Bu özellikle önemlidir.
Enerjini yapıcı bir biçimde kullanmak için başkalarını sorumlu tutmaktan kaçın, çünkü bu, senin durumun olumsuz yönlerine odaklanmana sebep olur.
6. Adım: Harekete GEÇ
Engellemeye hangi faktörlerin katkıda bulunduğunu öğrendiğinde, kariyerine devam etmene yardımcı olacak bir eylem planı geliştir.
Kariyerin için bir strateji oluştur. Yeni bir bakış açısına ve yeni koşullara sahipsin. İnandığın şey ve yolculuğunun yönü artık geçerli olmayabilir. Tüm seçeneklerini değerlendir ve hangi seçeneklerin en büyük potansiyeli sağladığını belirle. Fikirler hakkında beyin fırtınası yap ve geniş fikir ve fırsat alanları geliştirmek için çevrenle konuş.
Stratejini ayrıntılı bir kariyer planına böl. Yönetilebilir parçaları belirle ve kendin için hedefler geliştir.
Kendinle ilgili öğrendiğin ve geliştirmen gereken şeyi kullanarak, şimdi, yarın değil hemen ŞİMDİve ne zamana kadar, ne yapman gerektiğini belirle. Hedeflerin ne kadar spesifik olursa, onları tamamlama aşamasına kadar takip etme olasılığın da o kadar yüksek olur.
Daha küçük hedeflerine ulaştıkça, kendine güvenin artacak ve ilerlemeye ve kendine inanmaya motive olacaksın.
7. Adım: TOPARLAN
Geleceğe bak. Olumlu bakış açını koru ve geriye dönüp bakma. Her deneyim değer katar. Kendin hakkında öğrendiğin her şeyi yeni ve daha iyi bir gelecek inşa etmek için kullan. Unutma, olanlar seni öldürmedi ve daha güçlü yaptı.
Özetlersek;
Kariyerinde bir aksilik yaşarsan, bunun dünyanın sonu olmadığını anlaman gerekir. Bir işini kaybetmiş ya da büyük bir hata yapmış tek kişi sen değilsin. Ancak, bu durumu çevirebilme ve bunu hayatında olumlu bir olay haline getirmeyi başarabilecek tek kişi sensin.
Doğru tutumu benimsediğinde ve başka birçok fırsatın mevcut olduğunu fark ettiğinde, neredeyse her türlü aksilikten kurtulabilirsin. Aslında, kendin hakkında bilgi edinmek ve nelerin yanlış gittiğini değerlendirmek için zaman ayırırsan, gelecekteki kariyer fırsatlarından yararlanmak için daha iyi bir konuma geleceksin.