Etkili olmak

effective-communication-megaphone_1366x768Çalışma hayatınızda daima insanlara birşeyler yaptırmak zorundasınızdır. Bu kişiler sizin ekibinizde olmayabilir ve hoşunuza gitmese de, onlara ihtiyacınız olan bir konuda birşey yaptırmanız gerekebilir.

Etrafınızda pozisyonu çok da yüksek olmayan ama gerçekten işini beceren insanları hiç fark ettiniz mi? İşte bunlar etkili olmayı bilen kişilerdir.

Eminim tersini de görmüşsünüzdür, her şekilde yetki ve sorumluluk olarak üst seviyede bazı kişiler, etkili olmayı bilemedikleri için bir türlü isteklerini gerçekleştiremezler.

Böyle birşey olduğunda, ekip lideri olarak en önemli şey geri adım atmaktır. Ekibinizin size güvenmesi için ne yapmanız gerektiğini inceleyin. Ancak bunu çözerseniz ekibiniz sizi takip edecektir.

Başkaları üzerinde etkili olmanıza sebep olan şeyler tecrübeniz, güvenilir olmanız, tanınırlığınız ve çalıştığınız şirketin değerleri ile ne kadar örtüştüğünüze bağlıdır.

Etkili olma tanımı kabaca güç uygulanmadan, yani zorlama olmadan bir sonuç elde etmek olarak özetlenebilir. Bu güç ve etki arasındaki ilişkiyi ne kadar başarılı bir şekilde yönetebildiğinizle ilgilidir.

Birşeyleri yaptırmak için için belli bir etkileme derecesine sahip olmak gerekir. Peki bunun ne kadarı kişisel gücünüzden, ne kadarı da kişiler arasındaki ilişkiden geliyor hiç düşündünüz mü? İşte asıl bu ikili ilişkilerdir etkinin bağlı olduğu yer. Her güçlü karaktere sahip kişi etkilidir diyemeyiz.

Aslında dikkatle incelerseniz insanların etkili olamadığı ortamlarda sorunların başladığını görebilirsiniz. Fazla veya az etkili olan ortamlarda verimsizlik baş gösterir. Bu işin orta yolunu bulmak ve yapılması gerekenlerin yapılmasını sağlamak gerekir.

Etkili bir pozisyonda olmak için belli stratejilere ihtiyacınız olur. Bu sayede kişiliğinizi geliştirerek içinizdeki gücü etkili olmaya dönüştürebilirsiniz.

İşte bunlar bana göre odaklanmanız gereken noktalar:

Çalışma ahlakı: İyi bir çalışma ahlakı olan kişilerin bulunduğu şirketlerde, bağlılık ve başarının daha yüksek olduğu gözlemlenmekte. Kendinizi liderlerinizin gözünde ne kadar değerli kılarsanız etkiniz de o kadar artmaktadır. Çalışmalarınızda, özellikle ciddi önem arz eden konulardaki eforunuz ve yöneticilerin yoğunluktan atlayabileceği detaylara olan odağınız sayesinde, etkili olabilirsiniz. Bu sizin daha fazla kişisel sorumluluk almanıza yani etkili olmaya başlamanıza yol açacaktır.

Değer katma: Bir düşünce veya yaşam tarzıdır aslında değer katma. Şirketlerin değerleriyle örtüşen bir felsefedir. Şirketin değerlerini taşıyan kişiler, daha fazla kabul görürler ve onların görüşlerine daha çok değer verilir. Bunun için her yaptığınızlade şirkete nasıl bir değer katabileceğiniz düşüncesini sürekli yaşamaya çalışırsanız, doğrudan etkili olma yolunda ilerlemiş olursunuz.

Bilgi paylaşımı: Bilgi çağındayız diye bir klişe sözle başlayayayım ama gerçek bu. Şirketinizde insanlar eğer soruların cevapları bu kişide vardır diye düşünmeye başlarlarsa, artık etkili olmaya başladınız demektir. Bu sebeple her bölümle çalışmalar yaparak sadece kendi alanınızla kısıtlı kalmayıp, genel bilgileri edinmek, bunları bildiklerinizle harmanlayarak paylaşmak çok önemlidir.

Esnek olmak: Söyleneni yapan kişiler maalesef pek de etkili kişiler olarak görülmezler. Bu demek değildir ki her söyleneni değiştirip kendinize göre bir şekilde yapın, asla. Burada anlatmak istediğim, biraz insiyatif alın ve işleri halletmek için başkalarının yön vermesini beklemeyin. Hatta birşey söylenmeden konuya siz el atın, ama hem doğru yönde gittiğinizi teyid etmek, hem de bu konuda insiyatif aldığınızı göstermek için üstlerinize danışın.

Tanınırlık: Becerilerinizi ne kadar çok kişiye sergileyebilirseniz, o derece etkili olabilirsiniz. Bulunduğunuz toplantılarda, aldığınız görevlerde geride kalmak yerine, ortaya çıkıp konuya dahil olun ve kendinizi gösterin. Kimse “Burada biri vardı, bu işleri biliyordu galiba.” diye düşünmeyecektir. Sizin kendinizin bunu ortaya koyması gerekir.

Sonuç olarak sizin göreviniz hangi pozisyonda olursanız olun, şirkete nasıl bir katmadeğer sağladığınızı göstermektir.

Bunu da bir kursa gidip bu konuda sertifika alarak maalesef halledemezsiniz. Bu gücünüzü nasıl kullanacağınızı ve insanlarla nasıl ilişkiye gireceğinizi bilmeniz gerekir.

Unutmayın, sonuçta konu sizin yaptığınız iş değil, başkalarının sizin hedefinize doğru ilerlemesini sağlama konusudur.

 

About the Author

You may also like these