Siz de arkasına yaslanıp, sessizce diğerlerini dinleyenlerden misiniz? Belki de bu şekilde hem kendinize, hem de diğerlerine zarar verebileceğiniz hiç aklınıza geldi mi? İşte size fikrinizi açık ve net bir şekilde söylemeniz için 5 sebep:
İletişimde ustalaşmış olmak, neyi nasıl söyleyeceğini bilmek değil, ne zaman söyleyeceğini bilmektir. Birşeyin söylenmesi gerektiği zamanda oturup, birşey yokmuş gibi davranan o kadar çok insan görüyorum ki, resmen inanamıyorum. Bu bir fikir, öneri, tanıklık ettiği bir olay veya eleştiri olabilir ama bir sebepten ötürü kimse kalkıp da aklındakini açıklamıyor.
Belki başkasını kıracaklarını zannediyorlar, kötü biri gibi görüneceklerini yada herkesin konuşmaktan kaçındığı konulara dalınmasına sebep olacağı endişesi taşıyorlar. Bazen sessiz kalmak akıllı bir davranış gibi görünebilir, fakat işte size susmayıp konuşmanız gereken 5 sebep.
1. Sessiz kalmak kabul etmektir.
Belki sessiz kaldığınızda bunun sizi çatışmadan uzak tutacağını düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın ki sessiz kalmak, konuyu kabul etmek anlamına da gelir. Birlikte olduğunuz kişiler her zaman sizin hareketlerinizi değrlendirir ve eğer hareketsiz kalıp birşey söylemezseniz, ortamda konuşulan konuya katıldığınız varsayımına gidilir. Olumsuz bir konu konuşuluyorsa da, sizden bir tepki gelmediği için, sizin de olumsuzluğun bir ortağı olduğunuz varsayımına gidilir. Bu şekilde güven zedelenmesi gerçekleşir ve olumsuz varsayımlar karşılıklı çalışmaya başlar. O zaman neymiş, özellikle olumsuz konularda siz de düşüncenizi ortaya koyacakmışsınız.
2. Konfor alanımızın dışına çıkmak.
Ben her zaman insanların iyi niyetli olduğunu kabul ederek hareket eden bir yapıya sahibim. Birçok kişinin de başkalarına haksızlık etmemek için sessiz kaldığını, onları eleştirmediklerini bilirim. Ama bir başkası veya bir ekip olumsuzlukla sonuçlanacak bir yola girdiyse ve siz bunu görebiliyorsanız, kendi konforunuzu bozmamak için sessiz kalmak bencilliktir. Sırf siz kötü olmayın diye, belki de onlara daha fazla zarar vermiş olacağınızın farkına bile varamıyorsunuz demektir. Siz düşüncenizi ortaya koyduğunuzda olabilecek en kötü şey nedir? Buna karşı çıkacak başka fikirlerin olması, değil mi? Ama aklınızdakini ifade ettiğinizde, en azından değerlendirmeye alınması ve buna göre gereken kararların verilmesini sağlamış olmaz mısınız? En iyi tarafı ise, eğer düşünceniz kabul görürse, ekibe veya kişiye fayda sağlayan bir kişi olarak görülebilirsiniz. Sizce buna değmez mi?
3. Değer verdiğinizi göstermek.
Sizce birisi neden sizi bir konuşmanın yada toplantının içerisine çeker? Vaktiniz bol ise bence kendinize çok daha keyifli bir hobi bulabilirsiniz. Fakat orada bir amaç uğruna bulunuyorsanız, konuya bağlılığınızı gösterin ve aktif olun. Düşünceyi açıklamak, içtenliğin bir ifade biçimidir. İçten olmak da güven oluşturmaya yardımcı olur. Güven ortamında ise saygı ve empati ortaya çıkar. Etrafınızdakilere onları önemsediğinizi, onlara değer verdiğinizi gösterin. Güven ortamını oluşturmak için ilk adımı atmaktan korkmayın.
4. Tek bilen siz olabilirsiniz.
Varsayım hayatınızdan çıkarmanız gereken berbat birşeydir. Herkesin bilmesi gerektiği şeyi, herkesin bilmesini bekleyemezsiniz. Sizin tecrübeniz ve yaşadıklarınız farklı bir sonuç doğurmuş olabilir. Elbette bu aklınızdan geçen herşeyin aktarılacak değerli bilgi olduğu anlamına gelmez. Ama biraz düşünürseniz, eminim her ortamda fayda sağlayabilecek bilgi ile ortaya çıkabilirsiniz. Belki sizin ortaya koyacağınız parça, puzzle’ın son parçası olacaktır. Aynı zamanda tecrübenizi ortaya koymayarak kendinize de kötülük etmiş olursunuz. İnsanlar siz sessiz kalırken otomatik olarak değerlerinizi, yeteneklerinizi, arzu ve isteklerinizi anlayamazlar. Eğer onlara bu konuda bilgi vermezseniz, bu sefer de belki hiç hoşlanmayacağınız işlerle uğraşır durursunuz. Kendinize güvenin ve etrafınızla paylaşın.
5. Hata yapmaktan korkmamak.
Büyük ihtimalle sizin aklınıza gelenler veya sezdikleriniz başkaları tarafından da fark edilmiş olabilir. Başkaları da size katılıyordur, ama onlar da bu düşünceleri paylaşmaktan çekiniyordur. Konuyu açan kişi olarak siz örnek olup, aslında her türlü konunun rahatlıkla konuşulabileceğini gösteren kişi olmuş olursunuz. Herkes susarsa gemi batar.
Unutmayın hata yapmaktan korkmayın, hatayı tekrarlamaktan kaçının!!!