Girişimcilik Elon Musk, Mark Zuckerberg ve Garrett Camp’ın ötesinde ve Twitter yada WhatsApp’tan daha büyük bir şeyi içinde barındırır. Girişimcilik bir zihniyet, bir tutum ve statükodan memnun olmayan insanlar tarafından benimsenen bir yaşam tarzıdır. Yaratıcılığı, standart olana ve aksiyonu, eylemsizliğe tercih eden, bir hayat anlayışı.
Yazar, yatırımcı ve girişimci James Altucher’ın dediği gibi “Girişimci olmak, bir sonraki Facebook’u bulmak demek değildir.” Hatta herhangi bir iş bile oluşturmak değildir. Asıl anlamı: “Hayatınızdaki zorlukları bulup, onları aşacak yaratıcı çözümler oluşturmaktır.”
Yani, bir sonraki dünyayı değiştirecek buluşu düşünmüyor veya Silikon Vadisi’nde mağaza kurmak isteyen biri olmasanız bile, işinizi ve hayatınızı zenginleştirecek girişimci zihniyet yönleri vardır. İşte size bu girişimci insanların farklı yaptığı bazı konuları paylaşmak istiyorum.
Hayallerinin peşinden koşacak kadar cesaretlidirler.
Girişimciler belirsiz ve güvensiz bir yaşam yaşamaktan çekinmezler. Onlar için güvenli adledilen “düzenli bir iş”, sıkıcı boyuta gelir. O düzenli ve güvenli ortamı terk etmek epey cesaret gerektirir ama Walt Disney gibi simgeler, buna değer olduğunu gösteriyor.
Kendilerinden çok başkalarını düşünürler.
Girişimciler genelde ünlü olma peşinde koşmazlar. Bunun yerine onlar daha çok insanlara yardım etmek ya da bir sorunu çözmek üzerine odaklanırlar. İşte bu
yaklaşım, işler zorlaştığında başarı ve başarısızlık arasındaki fark olabilir. Yazar, Yayıncı, Girişimci, eski Apple şefi Guy Kawasaki diyor ki,”En karanlık, en sinirli anında, insanların hayatlarına ne katmak için çalıştığını hatırla, içindeki memnuniyeti hissedeceksin.”
Asla öğrenmeyi bırakmazlar.
Onlar girişimleri için yeni ürünler yaratma sürecinde, bir çok şeyi farklı yapmanın yeni yollarını keşfediyorlar. Bu konuları kişileri bir sınıfa toplayıp anlatmak mümkün değildir. Girişimciler, öğrenmenin yaşam boyu olduğunu bilir ve hayatları boyunca mümkün olduğunca açık, esnek ve meraklı kalırlar. Bu sayede mümkün olan en fazla deneyimi elde etmeye çalışırlar.
Richard Branson,Virgin Group’un kurucusu, küçük bir öğrenci dergisi ile başladı, müzik mağzası, havayolu şirketi derken, şimdi uzay yolculuğuna geçiş yaptı. Yani illa tek bir alanda uzman olmak yerine, o hayatı boyunca öğrenmeye devam ederek duruma uygun ilerlemeyi seçti.
Asla vaz geçmezler.
Nadiren bir mucit ya da girişimci ilk denemede başarılı olur. Kalıcı ve değerli bir şey yaratmak için genellikle, odak ve adanmışlık, zorluklara karşı durma ve sabır dolu yıllar gerekir, fikir ise sadece bir başlangıç noktasıdır. Kelly Zen-Yie Tsai, bir şair ve üretim şirketi kurucusu, sebat etmenin girişimcilik için önemli bir unsur olduğuna inandığını şu şekilde vurguluyor: “Girişimci olmak budur: Şu anda varolmayan üzerine yoğunlaşmak ve onu var edene kadar çalışmak.”
Hata yapmaya bayılırlar.
Çoğumuz için hata yapma endişesi bizi durdurmaya yetecek bir fonksiyondur, ancak girişimciler hatayı kucaklamasını bilirler. Onlar için yeni şeyler denerken limitlerini belirlemek amacıyla kullandıkları kaçınılmaz bir yöntemdir bu.
Dünyanın bir ihtiyacını bulur ve o açığı kapatırlar.
Girişimciler kendi çıkarlarından çok, bir sorunu çözmek veya bir ihtiyacı karşılayan ürün oluşturmak isterler.
Bazıları bu işe sırf sorun yaşadıkları bir süreç veya bozuk bir sistem yüzünen başlamış durumda. Başkaları ise tesadüf veya zorunluluktan bir şekilde başlamış. Blake Mycoskie, TOMS’un bulucusu, Arjantin’e yaptığı bir gezi sırasında ayakkabısız çocukları görünce (ki bizde onlardan her yerde bolca var), ona çözüm oluşturmak amacıyla oluşmuş bir işletme.
Eski fikirleri alırlar ve çok daha iyi hale getirirler.
Bazılarınız belki girişimcileri sürekli olarak yeni şeylere odaklandığını, hiç omayan birşeyi oluşturmaya çalıştıklarını düşünebilir. Fakat aslında çoğu zaman varolan bir modeli ele alırlar, daha iyi hale getirip yeniden sunarlar. Bazen ortaya çıkardıkları ürün, eskiden o konudaki davranışı tamamen değiştirebilir.
Hepsinden daha da önemlisi, harekete geçerler.
Girişimciler başkaları için daha fikir aşamasında olan konuya hemen başlarlar. Onlar soyut olanu somutlaştırma konusunda uzmandırlar.Bu basit gibi görünen eylem, aslında yaşamın büyük zorluklarından biridir ve sonunda, bir girişimciyi tanımlayan budur.