Çalışanlar bir şirketin en değerli varlığıdır ve bu yüzden onlara yatırım yapmak gerçekten de karşılığını verecektir. Sonunda daha fazla şirket bu gerçeği kabul edip, kendilerine şu soruyu sormaya başladı: ” En değerli varlığımızı geliştirmek için ne yapmalıyız?” Potansiyel gücünü artırmak için neye yatırım yapmalıyım?”
Çoğu şirkette maalesef eğitim için bütçe ayrılmadığını, hatta bazılarında bütçe kalemleri arasında bile bulunmadığını görüyor ve duyuyorum. Sanırım tüm şirketlerin bir adım geri çekilip kendilerine bir bakmaları ve neye yatırım yaparak hangi amaca ulaşacaklarına bir karar vermeleri gerekir.
Çalışanları eğitmek ve geliştirmek onları sadece birkaç eğitime göndermek değildir. Onların bir kurum kültürü oluşturmasına katkı sağlayacak aksiyonları almalısınız. Bu aynı zamanda şirketinizin süreçlerinin daha verimli ve kişi bağımsız olabilmesi için bir temel gerekliliktir.
Sanırım şimdi bazılarınızın aklından, ” Ama bu çalışanların işten uzak kalacağı belirli süreler ve masraf demek oluyor.” diye geçer gibi oldu. Evet öyle, ama unutmayın her yatırımda karşılığını almak için belirli süre beklemek gerekir. Hele bazı kişilerin gelişiminde işler daha da yavaş olacağını düşünürsek, bu bekleme süresini baştan göze almanız gerekmektedir.
Sonuçta kazan-kazan ilişkisi içerisinde hem şirkete hem kişiye bir değer katmış oluyorsunuz. Kişi geliştikçe işi yapmak için daha verimli yollar kullanacaktır. Kendisine gösterilen bu değerli bakış açısı sayesinde şirkete olan bağlılığı artacak ve sadece kendi yaptığı işin değil etrafındaki diğer kişilere de pozitif etki yaratarak şirket ortamının olumlu bir havaya bürünmesine yardımcı olacaktır.
Elbette burada işveren kadar çalışana da görev düşmektedir. Gelişmek istediği konuları kişinin kendisinden başka kim en iyi bilebilir ki? Çalışanlar sorumlu davranarak hem kendilerine hem de şirketlerine katkı sağlayacak konularda eğitim talep etmelidir. Eğitim talepleri için kendileri hatta gruplar oluşturabilirlerse, şirketin bu konuda bir eğitmen ile anlaşması ve şirket çalışanlarına özel bir sınıf açması bile mümkün olabilir. Bu sayede hem işverene yardımcı olup konuyu yönlendirmiş, hem de bir kurum kültürünü başlatmış olurlar.
Şirket kültürü için ilk adımı atmaya hazır mısınız? Sizin şirketinizde bu konular nasıl ele alınıyor?