Merak etmeyin burada size dini bir konuda yazı yazmayacağım, sadece kariyer hayatı boyunca herkesin işine yarayacağını düşündüğüm güzel bir listeyi yayınlamak istedim. Çevremde çalışan veya yeni okuldan mezun olan arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde hep aynı soruyla karşılaşıyorum.“ Kariyer hayatımda başarılı olmak için ne yapmalıyım?”. Bence bu liste başlamak için iyi bir cevap.
1.Üniversite hayatınızda öğrendiğiniz şey aslında ileride nasıl öğreneceğinizi gösteren bir temel, daha fazlası değil. O yüzden asla öğrenmeyi bitecek birşeymiş gibi düşünmeyin. Çalışma hayatınızın ilk 2 ayında hoop, artık ben herşeyi biliyorum hadi yükseleyim beklentisine girmeyin. Daima yeni şeylere açık olun ve öğrenme isteğinizi geliştirin.
2.Kendinizi akıllı sandığınız kadar akıllı değilsiniz. Sandığınız kadar akıllı olsanız bile, iş hayatı bir takım oyunudur. Tek başına herşeyi yapabilen bir Lider ben görmedim bugüne kadar. O yüzden, ekip içinde nasıl çalışılır, birlikte başarı nasıl elde edilir, gibi konulara odaklanın.
3.İlk andan itibaren bir izlenim yarattığınızı unutmayın. Bu hepimiz için bir gerçek. İş yerine kapıdan girdiğimiz anda, bir izlenim yaratıyoruz ve bunlara göre ilişki kurmaya başlıyoruz. Bunun pozitif olması için çaba gösterin.
4.Sorumluluk alın. Bir işin yapılması gerekiyorsa, başından sonuna kadar, sizin görev tanımınızda olmasa bile, işin bitmesi için gereken herşeyin yapıldığından emin olun. Kendiniz yapamıyor veya yaptıramıyorsanız, amiriniz ile görüşerek ilerlemekten çekinmeyin.
5.Ne kadar çok çalışırsanız kariyerinizde yükselme şansınızı o kadar artırabilirsiniz. Çok çalışma ve elde edilen sonuçlar sizleri bir sonraki fırsatlara yönlendirecektir. Başkalarına bakıp neden o böyle, neden bu şöyle demek yerine kendinize odaklanın.
6. Dinlemeyi öğrenin, öğrenmek için dinleyin. Bu söylemesi kolay, ama uygulaması çoook zor bir kuraldır. İnanın ben kendim için hala bu konuda zorlanıyorum. Bazen aklımdakini söylemeye o kadar çok odaklanıyorum ki, karşı tarafın söylediğini tam dinlemiyorum. Böyle olunca, karşı taraftan öğrenebileceğim bilgiyi kaçırmış oluyorum.
7. Hazırlıklarınızı her zaman yapın. Özellikle katılacağınız toplantı öncesi konuları okuyun. Gerekiyorsa konu ile ilgili bilgileri hazırlayıp yanınıza alın. Gereksiz toplantılarda boşa vakit harcamayın.
8.Ticaret’in çakallıklarını öğrenmeyin, asıl ticaret nasıl yapılıyor onu öğrenenin. Çalıştığınız şirketin ne iş yaptığını, nasıl para kazandığını anlamaya çalışın. Müşteriler ne talep ediyor, siz buna nasıl karşılık veriyorsunuz. Bu sadece satış departmanının sorumluluğu değil, tüm çalışanların sorumluluğudur.
9.Zayıf noktanızı bilin. Bu kendinize bir SWOT analizi yaparak basitçe elde edebileceğiniz bir bilgi. Herkes her konuda iyi olacak diye birşey yok. Zaten öyle birisi de yok. Güçlü yanlarınızın avantajından yararlanacağınız gibi, zayıf yönlerinizi de bilerek onları nasıl tamamlayacağınızı belirleyip, yine avantaj elde edebilirsiniz. Bazen ekip içerisinden bir başkası bu konuda hemen kolay çözüm olabilir. İyi takımlar, farklılıklarını bilip bunları kullanarak birlikte çalışabilen ekiplerdir.
10.Çevrenizi oluşturun. Bu konu “Networking” diye adlandırılıyor. Şirket içinde ve dışında, kimin hangi konuda uzman olduğunu bilin ve kişiyle iletişim halinde kalın. Bugünkü LinkedIn gibi araçlarla bu artık gerçekten çok kolay.
Son söz: Bence her şeyden önemli olan, asla yerinizde saymayın, başkalarının olmanızı istediğiniz kişi değil, kendini geliştiren bu şekilde değişen ama yine kendi kişiliğini ortaya koyan bir birey olun!