2013 yılında siz ne kadar duydunuz bilmiyorum, ama “Gamification”un çok popüler bir konu olduğunu ve 2014 yılında da hala eğilimin bu yönde güçlü bir şekilde ilerlediğini söyleyebilirim. Çoğumuz gamification kelimesini etrafımızda duymuş olsak da bunu işimize nasıl uygulayacağımızı pek fazla düşündüğümüzü zannetmiyorum.
Gamification nedir ?
Bu terim genellikle oyun tabanlı eğitim veya oyun tabanlı öğrenme için kullanılmakta. Hemen bir yanlış anlaşmayı düzelteyim, Gamification video oyunlarını eğitime eklemek veya senaryolar oluşturmak demek değildir.
Gamification ses, oyun teorisi ve oyun mekaniğini kullanıcı katılımını ve motivasyon öğelerini artırmak için sistem içine ekleme işlemidir . Daha basit anlatacak olursak, bildiğimiz eski programlar için sistematik bir yaklaşım ile temelde bir insanı teşvik ve motive edecek bir çerçeve sağlar . Hatta daha da günümüze uyarlarsa liderlik panoları, rozetler, yüksek puanlar ve kazananların duyurulduğu yarışmalar demektir . Kazananlar rekabetçi bir ortamda iyi bir iş yapmak için somut ödüller alırken takdir edilmenin gururunu diğer çalışanlarla paylaşırlar.
Peki şirket içine bunu uygulamak nasıl olabilir?
Bir işyerinde gamification uygulanması zor bir konu gibi gelebilir. Üstelik zaten e-Learning modelini bile hala oturtamamışken bir de başımıza bunu çıkartma şimdi diye düşünenler olabilir. Ama hemen söyliyeyim e-Learning altyapısına bunu eklemek o kadar zor olmamakla beraber, bu sistemlerin kullanılması için yaşadığınız ilgi ve alaka sorununa da bir çözüm olabilir.
Bazı yöneticilerin “İşi gücü bırakıp millete oyun mu oynatsacağız?” dediklerini duyar gibiyim :). Kusura bakmayın ama bu düşüncedeyseniz, zaten benim anlattığımı anlamamışsınız demektir ve uzun süre tercih edilen yönetici olmayacağınızı da şimdiden iletebilirim.
Aslında ben burada zaten şirket hedeflerini rekabetçi bir ortam içerisine alarak, çalışanların hem daha motive olduğu hem de her hedefe ulaştıklarında ödüllendirildikleri bir yapıdan bahsediyorum.
Oluşturacağınız hedefler şirketinizin performans hedefleri ile entegre olmalı. Bu yolda ilerlerken bir liderlik panosu olduğunda aslında şirketinizin değer verdiği konuların daima gözönünde olmasını ve herkesin odaklı bir şekilde o hedefe koşmasını sağlamış olacaksınız. İstediğiniz ve herkesin gördüğü başarıyı adil bir şekilde ödüllendirmiş olacaksınız. İletişimi sürekli ve şeffaf tutacağınız için de şirkete olan bağlılığı artırmış olacaksınız.
Nasıl, şimdi oyundan başka birşeye dönüştürebildim mi aklınızdaki “Gamification” terimini?
Elbette şirket içi rekabet için dikkatli hazırlamak gerekir bu planı ama inanın bana hem tüm şirketin katılımını artıracak hem de pozitif bir motivasyon sağlamış olacaksınız.
Burada daha birçok fikri biraraya getirip içerisine dahil edebilirsiniz. Örneğin kazanılan puanlar ile çalışanların belli ürünleri alması sağlanabilir. Bunlar için hediye kataloğu, kuponları oluşturulabilir farklı yan haklar elde edilmesi sağlanabilir. Şirketinizin takdir ve ödül sistemini bu şekilde tamamen değiştirebilirsiniz.
Elbette bunu her şirket hemen yapabilir diye bir kaide yok. Bunun bir şirket kültürü haline gelmesi gerekir. Daha da önemlisi her şirkete özel bir dizayn gerekecektir. Ancak teknolojinin hayatımızdaki yerine bakınca ve çalışanların beklentilerini görünce, bana sanki bu yönde atılacak adımların şirket verimliliğini çok daha fazla etkileyeceğini gösteriyor.
Gamification öğrenme ve gelişim için güçlü bir araç olabilir ancak klasik bir akdeniz ülkesi olarak planlama eksikliği ve hemen uygulamaya başlamak istediğimizden yeterince düşünmeden hareket ederseniz istenen sonuca ulaşamayıp sistemi kusurlu bulursunuz.
Özellikle şirket hedeflerimizi içerecek bir konu olmasından dolayı, en azından böyle bir işe girişecekseniz önerim, öncelikle işini bilen kişilerden destek almanız ve proje planını mantıklı bir eylem planını içerecek şekilde kurgulamanız. İyi veri toplayın, şirketinizdeki süreçleri inceleyin ve en önemlisi ufak pilotlar yaparak bu konudaki becerinizi geliştirin.
Doğuştan dijitaller ve 21. yüzyıl öğrencileri bugünün işgücünün yeni liderleri haline gelmektedir. Bu dönemde başarılı bir İnsan Kaynakları veya Eğitim departmanı için çağımızın jenerasyonu açısından teknolojik olarak tanıdık bir ortamda kolay öğrenme ve beceri geliştirme stratejileri belirlenmesi, her şeyden önemli olmalıdır.
Gamification harika bir başlangıç noktasıdır!