1) Öncelikle gelir elde edecek birşeyler yapmalısınız
Aile tarafından desteklenirken yaşamak ile kendi paranızı kazanmaya başladığınızdaki yaşam arasında ilk ciddi farkları görmeye başlayacaksınız. Bazı gençlerimiz daha okurken çalışmaya başlıyorlar ve bu keyfi daha erken tadabiliyorlar. Kişisel olarak ben Lise bittiğinde çalışmaya başladım. Üniversite’de ailemden destek almadan tam anlamıyla bağımsızlığımı ilan etmiş olarak okudum. İnanın bana çok keyifliydi, hesabı sadece kendinize veriyorsunuz düşünsenize 🙂
Bazı arkadaşlarımız işe başlamadan önce keyifli bir tatil yapma planını kuruyor. Bence bu çok doğru bir karar. Eğer dinlenmiş bir şekilde işe başlayabilirseniz, tüm potansiyelinizi kullanır ve daha enerjik olursunuz. Bu da sizin işveren tarafından daha çok fark edilmenizi sağlar. Ama unutmayın, iş başvurusunu son dakikaya bırakıp tatil yapmayın. İşe alım süreçleri uzun sürdüğünden, ikisini paralel yürütebilirsiniz. Hem dinlenip, hem de iş başvurularını devam ettirebilirsiniz.
Bazı kişiler kendi işlerini açmayı tercih edebilirler, herkes aynı şekilde çalışacak diye birşey olmadığına göre bu da mümkün elbet. Ancak bu genelde bir yatırım gerektirir ve eğer ailemizden destek almadan ilerleyeceksek, bu konuyu bir hedef haline getirip, belki de biraz birilerinin yanında çalışıp, hızlıca para biriktirecek işleri tercih edebilirsiniz. Güzel fikirleriniz varsa eTohum.com a katılıp yatırmcı arayabilirsiniz. Bana da çıtlatırsanız bakarsınız birlikte birşeyler yaparız ;0)
Yeni mezun olarak lütfen yüksek maaş beklentisi içinde olmayın. Yeni işe başlayan kişilerin kendini idare edecek kadar kazanması, elde edeceği tecrübeyi düşünmesi gerekir. 1-2 senede öğreneceğiniz şeyler, sizi bir sonraki rolünüzde istediğiniz maaş seviyesine ulaştıracaktır. Elbette ilk işinizin size neler katacağını da bu noktada iyi düşünmelisiniz.
Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Lütfen sizden belli miktarda giriş parası isteyen ve hiç yorulmadan kazanç elde edeceğinizi iddia eden tuzaklara kapılmayın. Bu döneminizde hızlı ve kolay para kazanma arzusu içinizde çooooook kabarmış olacak, bu yüzden kendinizi frenlemeyi bilmelisiniz. Yeni mezun olarak çalışma hayatını ve para kazanmanın zorluğunu istemeyerek küçümseyebilirsiniz. Aman dikkat diyorum!!! ”Para kazanmak, çalışmayı gerektirir”.
2) Kendini geliştirme
Herkes sürekli olarak kendini geliştirmeye devam etmeli. Hayatımızda eğitim okul dönemi ile birlikte sona ermiyor. Daha çok okumak, kariyeriniz için kendinizi geliştirmek, hedefe ulaşmanız için sizin en büyük destekçiniz olacaktır. Bu konuda size destek olacak eğitimler de alabilirsiniz. Hayatboyu öğrenme, kişinin refah bir hayat yaşaması için önemli bir konudur. Eğer bulunduğunuz yerde kalmak istemiyor ve kazancınızı artırmak istiyorsanız, KENDİNİZİ GELİŞTİRMEK ZORUNDASINIZ!
3) Çevre edinme
Çevre edinme, benzer ilgi alanlarına sahip kişilerin biraraya gelmesi ve etkileşimde kalarak karşılıklı yardım veya destek vermesi sürecidir. Çevrenizi oluştururuken ilişki kuracağınız kişilerin size tecrübe ve fikir ile destek olabilecek kişiler olmasına özen gösterin.
Benim şöyle bir görüşüm var, yaşlı insanlar gençlerle iletişimde olurlarsa daha da gençleşirler; gençler ileri yaşlarla iletişimde olursa tecrübelenir ve deneyim kazanırlar. Gencin enerjisi ile yaşlının tecrübesi biraraya geldiğinde hata yapma riski azalır. Elbette hatalardan öğrenmek diye bir gerçek de vardır, ki ben bunu yeterince tecrübe ettim 🙂 Ama hatalarımızı ne kadar minimize edebilirsek çok değerli olan zaman ve paramızı da daha az harcamış oluruz.
4) Gelirini titizlikle planla
Geliriniz her şekilde geldiği gibi gidecek, bu zaten bu dünyanın bir gerçeği. Önemli olan neyi nereye harcayacağınızı bilmeniz. Bu önemli bir meziyet ve herhangi bir yerde çalışmaya başlamadan önce herkesin kendi finansallarına hakim olmayı öğrenmesi gerekir (ev hanenizi bir şirket gibi düşünebilirsiniz).
Para biriktirmek tecrübe edilmesi gereken bir davranış. Bu tecrübeden geçerken kendim de zaman zaman epey zorlandığımı hatırlıyorum. Ama birşey elde etmenin kolay olacağını kim söyliyor ki zaten? Eğer geliriniz biriktirmeye yetmeyecek kadar düşükse, bunu bir fırsat olarak görmelisiniz. Sizi ya yaptığınız işten daha fazla gelir elde edecek şekilde kariyer değişikliğine itmesi veya daha fazla gelir elde etmenin ilave yollarını araştırmaya başlamanız için harekete geçirmesi anlamına gelir. Bu her şekilde bugünkü durumdan daha iyi bir duruma geçmek için çalışmaya başladığınızın göstergesidir. Ama hepsinden önce harcamalarınızın gerçekten minimumda olup olmadığına bakmanızı tavsiye ederim. Örneğin, gerçekten iPhone5 kullanmaya ihtiyacınız var mı hayatınızın bu döneminde?
Yeni mezun olarak, kendinizi farklı tecrübelere karşı her zaman açık tutmalısınız. Konfor alanı denilen ve sadece yapmayı sevdiğiniz şeylerden oluşan konuların dışına çıkacak cesareti göstermelisiniz. İlk işinizde hayal ettiğiniz işi bulmayı ummayın lütfen. Amacınız tecrübe elde etmek olmalı ve bu da zamanla gelir. Sabırlı olmayı öğrenin ve İki ay çalışıp, tamam ben bu işi kaptım artık mantığını unutun, bu YANLIŞ. Bakış açınızı geliştirmeye ve öğrendiğiniz şeyleri tecrübeye dönüştürmeye çalışın. Sabah 8:30 -17:30 çalışma zihniyeti, hayatınızın bu döneminde sizi ileri götürmez. Yaptığınız ufak işleri küçümsemeyin, onların şirkete ne katkı sağladığını anlamaya ve anlatmaya çalışın. Yaptığınız şeylerden mutlu olmayı öğrenin ve daha fazlasını yapmak için isteğinizi gösterin. Kimsenin size gelip birşey vermesini beklemeyin, o dönem okul ile birlikte sona erdi. EVET, gerçekten bitti.
Unutmayın, en kazançlı yatırım daima kendinize yaptığınız yatırımdır!!!