Artık iyi bir ünversiteyi 4 yılda bitirip diplomayı almak hemen iş bulup çalışmaya başlamak için yeterli olmuyor. Yeni neslin kişiliklerini ve yeteneklerini fark edip bunları da geliştirmesi gerekiyor.
Üniversitelerimizin verdiği eğitimler maalesef ortada. Yabancı dil gereksinimi yadsınamaz durumda, ancak ülkemizde yabancı dil okuma ve yazma becerisi olan kişiler konuşamamanın sıkıntısını yaşıyor. Hayata atılma zamanı geldiğinde ise kişisel yetkinliklerinin farkında olmadıklarından dolayı, kendi yapabileceklerini işverene aktarmakta zorlanıyorlar. Oysa herkesin içinde bir potansiyel var ve bunu nasıl ortaya çıkarabileceğini bulmak için çaba sarf etmesi gerekiyor. CV’niz elbette yeni mezun olduğunuzda asla bir tecrübeli çalışanın ki gibi olmayacaktır, fakat üniversite hayatınızı lay-lay-lom şeklinde geçirmediyseniz, kişisel özelliklerinizi ortaya çıkaracak aktiviteleri bulup bunları işverene aktarabilirsiniz.
Ne istediğinize karar verin
Herşeyden önce kişi olarak sizin ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Dikkat ederseniz hangi işi yapmak istediğinize karar verin demiyorum, ne istediğinize karar verin. İlk önce kendinizi tanımanız ve yetkinliklerinizin farkına varmanız gerekiyor. Bu sayede güçlü yönlerinizi ortaya koyabilir ve bu yönlerinizi kullanabileceğiniz bir kariyer planlaması yapabilirsiniz. Sonrasında hangi sektörde, neden çalışmak istediğinizi ve bu sektördeki görevlerin neler olduğunu incelemeniz önemli. Kimseyi 1-2 senede hemen yönetici yapmazlar, o yüzden Türk mantığı ile hemen okuldan mezun olayım 1 sene sonra da müdür olup emekliliğimi bekleyeyim moduna girmeyin. Amacınız müdür olunca verilen yan haklar ise, ona gore başlangıçta bu hakları elde edebileceğiniz işler seçmeyi düşünün. Ama unutmayın hiçbir şirket keyfinden o hakları vermiyor, karşılığında mutlaka sizden yüksek beklentiler oluyor.
Staj yapın
Tecrübe dediğimiz şey illa yıllarca bir konuda çalışmak demek değildir. Staj zamanlarınızı iyi değerlendirin. Okul istemese bile siz yazları staj yapın ve CV’nize ekleyebilecek şeyler yapmaya çalışın. İşverenin size iş vermesini beklemeyin. Zaten ben stajyerim, bana iş vermeyip fotokopi çektirecekler mantığı ile başka birşey de yapamazsınız. O yüzden staja gittiğiniz yerdeki yöneticiye gidin ve hangi özelliklerinizin güçlü olduğunu paylaşın. Kendisinden bu yetkinliklerinizi kullanabileceğiniz ve şirkete katkı sağlayabileceğiniz işler yapmak istediğinizi belirtin. Unutmayın iş hayatında sizin adınıza kimse birşey düşünmez. Siz kendiniz birşey elde etmek isterseniz o yönde çaba sarf edip elde edersiniz.
Yabancı dilinizi geliştirin
Emin olduğum ve söyleyebileceğim birşey varsa, o da yabancı dilinizi (özellikle İngilizce) geliştirin arkadaşlar. Kim ne derse desin, günümüzde artık çok fazla vasıflı eleman gerektirmeyen işlerde bile İngilizce bilgisi şart. Şirketler, işe alacakları kişilerin okuma, yazma ve konuşma konusunda hiçbir sorun yaşamalarını istemiyor. Elbette iyi bir yabancı dil önce iyi bir ana dil gerektiriyor. Bu yüzden slm,nbr,gldm gibi şeyleri özel hayatınızda kullanın ama, bunların şirket dilinde geçerli olmadığını ve düzgün ifadeler kullanılması gerektiğini de unutmayın.
Bilgisayar oyuncak değildir
Tamam ben de oyun oynamayı severim ancak, bilgisayarın yaratılış amacı bu değildir. Hele işyerlerinde olma amacı hiç değil. Facebook’a girip Twitter’da zaman geçirmenin dışında işyerlerinde kullanılan genel ofis uygulamalarını öğrenin. Bilgisayarı elinize aldığınızda hayatınızda ilk kez karşılamış gibi olmayın.
Yetkinlikler
Dünya’da en büyük şirketler artık her zamankinden daha da seçiciler ve onlar yüksek mezuniyet ortalamalarına ve derecelere bakmıyorlar. Ekip çalışmasına yatkın, yaratıcı, iletişim becerileri yüksek (yazma ve konuşma), problem çözebilen, teknoloji ve iş koşullarındaki değişikliklere hızlı uyum sağlayan ve farklı ülke ve kültürlerden meslektaşları ile etkileşimde bulunabilecek kişilere bakıyorlar.
Bunları klişe laflar gibi algılamayın, iş hayatının ta kendisi. Bu özellikler geliştirilemez de değil. Yapmanız gereken kendi yetkinliklerinizi fark etmek. Bu konuda yardımcı eğitimler oluyor, sertifika almak için nasıl ki brans eğitimlerine katılıyorsanız, kendinize de yatırım yapıp bu yönlerinizi geliştirebilir ve iş verenin karşısına diğer adaylardan 1-0 önde çıkabilirsiniz.