Bu sefer sizlere bence kariyeriniz için çok önemli olacak olan basit ve kısa ağabey tavsiyeleri yazmak istedim. Bilin ki bunları küçümsememek gerekir, çünkü en temelde uygulanması gereken konular yerine oturmadığında üzerine inşaa edeceğiniz her türlü yapı sonunda yıkılacaktır.
1.Zamanı iyi değerlendirin, ne istediğinizi kararlaştırmak için ince eleyip sık dokuyun ondan sonra karar verin. Yani ecnebicesi ”Take your time to plan your career”. 🙂
2.Çalışmak istediğiniz sektörü netleştirin, sonuçta yapacağınız iş ile kimlere dokunacağınızı bilin ve bunu ne kadar istediğinizi kararlaştırın. Örneğin, amacınız insanlığa faydalı işler yapmaksa, sigara satan bir işletmeye girmeyin çünkü uzun vadede kendiniz ile çeliştiğinizden mutsuz olabilirsiniz. Unutmayın, satış yapmıyor olsanız dahi bulunduğunuz organizasyon içerisindeki varoluş amacınız, o şirketin para kazanmasına katkıda bulunmaktır. Bu da dolaylı olarak yapacağınız işlerin şirket hedeflerine katkı sağlaması anlamına gelmelidir, aksi durumda yükselmeyi falan beklerseniz zaten boşuna beklersiniz.
3.Güler yüzünüzü kimseden esirgemeyin. Sadece şirket içi ilişkilerinizde değil, müşteri ve çevrenizde potansiyel müşteri olabileceklere karşı da bu gülüşü koruyun. Aslında kısaca herkese iyi davranın demek istiyorum ya neyse, süslü sözlerle anlattım. 🙂
4.Organizasyon yeteneğinizi etkin şekilde kullanmaya doğru geliştirin. Bu sayede birçok işi kısa sürede tamamlayabilir, stres faktörünü hayatınızdan biraz olsun uzaklaştırabilirsiniz.
5.Çok proje yapmaya başlayıp hiçbirini bitirmemektense, 2 tane yapıp sonuçlandırmayı tercih edin. Önemli olan ne kadar çok işle uğraştığınız değil ortaya koyduğunuz sonuçlardır. Bu yüzden bitirebileceğiniz kadar iş üstlenin, fazlası geldiğinde bunu belirtmekten korkmayın. Yöneticileriniz bu detayı kaçırıyor olabilir, sonuçta onların görevi kaynak planlamasını yapmak ama kaynaktan su taşıyor bilgisi gelmediği sürece onlar doldurmaya devam ediyor olabilir.
6.Günlük işlerinizi mükemmel düzeyde tamamlayın, stratejik konularda ise mantıklı boyutlarda risk alarak kararlar verin.
7.Hayatınızda takım çalışması yoksa, ben nerede yanlış yapıyorum diye durup düşünün. Her işi tek başınıza yapabilmeniz mümkün olmadığı gibi illa takım oluşturacağım diye bir sürü kişiyi de gereksiz yere biraraya getirmeyin. Burada bahsetmek istediğim konu aslında daha çok etrafınızdan destek alın. Sonuçta hepiniz aynı takımın oyuncularısınız ve birbirinize destek olursanız takımınız kazanacak demektir.
8.Şirket hedefleri arasında kaybolup kişisel hedeflerinizi unutmayın. Gelişim noktalarınızı iyi belirlemeniz kazan-kazan (win-win) ilişkisi ile her iki tarafa da yararlar sağlayacaktır.
9.Yabancı dile önem verin. Özellikle İngilizce kaçınılmaz bir konudur ve isteseniz de istemeseniz de kariyeriniz için üniversite diplomanızdan bile daha önemli hale gelebilir.
10.Sürekli öğrenmeye açık olun, bu niyetinizi iş görüşmelerinde de gösterin. Azim varolduğu sürece ilerlememeniz için pek bir neden yoktur.
11.Sadece iş hayatınızda değil, kendi hayatınızın bütününde de size rehberlik edecek değerler edinin. Bu değerlerinizi koruyun ve buna uygun yerlede çalışmaya çalışın. Mutlu ve uzun süreler çalışabilmenin sırrı burada yatar.
12.Kendinizi daima yenileyin ve bir ileriye gitmeye çalışın. Dünya artık çok hızlı dönüyor, treni kaçırmayın.
13.Çalıştığınız iş yerinin süreçlerini tanıyın. Sadece bölümünüzün değil, şirketiniz ne yapar amacı nedir? Bunları iyi öğrenin.
14.%50 şans var demeyin. Evet var ama diğer %50’yi yapmazsanız o şansa ulaşamayabilirsiniz. Kendi şansınızı kendiniz yaratın.
Ve son tavsiye…
İş hayatı komplekstir ve okulda gördüğünüz gibi 2+2=4 olmayabilir her zaman. O yüzden sizlerin beyin gücüne ihtiyaç duyan bu şirketlerde önerilerde bulunmaktan çekinmeyin. Sizden tecrübeli kişiler var diye geride durmayın. Siz dışarıdan bakan kişisiniz ve farklı bakış açıları her zaman katkı sağlar.