Gartner birçok şirket için stratejik olacak teknolojileri tespit etti. IT yöneticileri gelecek iki yıl içerisindeki stratejik planlarına bunları dahil etseler iyi olacak.
Gartner’dan David Cearley, bu teknolojilerin sosyal, mobil, bulut ve bilgi güçlerinin birleşimi olacağından bahsediyor. Aynı zamanda bu güçlerin, eski iş modellerini yıkan ve kendi içinde yaratıcı özelliği olan modeller olduğunu savunuyor.
Gartner stratejik teknolojiyi, gelecek üç yıl içerisinde işlere potansiyel olarak ciddi bir fark getirecek çözümler olarak tanımlıyor. Gelin bunlara şimdi bir göz atalım.
Mobil cihazların savaşı
Gartner, 2013 yılında mobil telefonların PC’lerin yerini alacağını ve 2015 yılındada oturmuş pazarlarda %80 oranında akıllı telefonların satışının olacağını ön görüyor. Bu akıllı telefonlar arasından %20’lik bir payın yine Windows tabanlı telefonlar olacak. 2015 yılında ise tablet bilgisayar piyasası %50’lik oranıyla laptop kullanımına eş duruma gelecek ve Windows 8, Google destekli Android ile Apple iOS işletim sisteminden sonra üçüncü sırada yerini alacak.
Şirketler daha fazla ortamı destekler duruma gelecek ve standard donanım kullanımı giderek azalacak.
Mobil uygulamalar ve HTML5
Müşteri ve kurumsal alana yönelik uygulama geliştirmeye yarayan ürünlerin miktarı yüzleri geçmiş durumda. Gartner mobil uygulama geliştirme ürünlerini birkaç segmente ayırıyor.Gelecek birkaç yıl içerisinde tüm uygulamalar tek bir araç ile geliştirilebilir olmaktan çıkacak, yani farklı platformlar kullanmaya hazır olun. En popüler altyapılar şöyle olacak: Native(cihaz ile birlikte gelen), özel geliştirilmeye yönelik, Hibrit, HTML 5, Mesaj ve son kullanıcı tarafında yüklü olmayan. Fakat, native uygulamalardan web uygulamalara doğru geçişin tamamlanması HTML5’in gelişimine paralel olacağından biraz daha zaman alacak.
Kişisel Bulut
Artık kesin olan bir konu var ki bilgilerimizi PC’de bir yerde tutmak yerine bulut bilişimin gelişmesiyle birlikte onları havada yani kişisel bulutumuzda tutacağız. Internet hızları geliştikçe bağlantımız olmadan bilgisayarımızın bir anlamı olmamaya başladı bile. Hatta telefonumuzda bile internet bağlantısı olmadığında rahatsız oluyoruz. Kullanıcılar heryerden herşeye ulaşabilir durumda olunca çeşitli servisler de almak isteyecekler. Bu da asla tek bir şirketin ortamı domine edemeyeceğini, kişisel cihazlar üzerinde olan odağın bulut bazlı servislere kayacağını gösteriyor.
Kurumsal uygulama dükkanları
Şirketler gerçekten zor bir durum ile karşıkarşıya kalacaklar. Çünkü her üretici kedi servislerini sunduğu bir dükkan oluşturma çabasında olacak.(Bir nevi Apple app store olacak ) Her biri için ayrı ödeme sistemi vs gerçekten zor. Gartner’a göre 2014 yılında , çoğu şirket kendi özel uygulama dükkanlarını oluşturup diğer şirketlerle anlaştıkları uygulamaları buradan kullanıcılarına sunacak.Yani kurumsal uygulama dükkanları oluşacak ve IT’nin rolü iş ihtiyacına göre uygulamaları bulmak ya da geliştirmek ve bunları kurum içinde bu ortamdan kullanılabilir hale getirmeye dönüşecek.
IoT
IoT fiziksel cihazların internete bağlanmasıyla birlikte nasıl gelişeceğini anlatan bir konsept ve doğrusu çevirisini yapmakta zorlandığım bir kavram olduğu için aynen bırakacağım ”The internet of things (IoT)”. Konu kısaca şöyle özetlenebilir: Sadece telefon,tablet ,bilgisayar gibi cihazlar internete bağlanmıyor. Bugün arabalarda kullanılan takip sistemlerinden, ürünlere takılan RF-ID’lere tutun, koşarken kullanılan kol bantlarından akıllı ev aletlerine kadar bir çok fiziksel cihaz internete bağlanabiliyor. IoT konsepti geniş çapta yeni uygulamaların gelişimine destek olurken bazı zorlukları da beraberinde getirecektir.
Entegre Ekosistem
Pazarda herşeyin sadeleşmesi, maliyetlerin düşürülmesi mantığı iyice oturmaya başladı. Bu da bize daha fazla iş birliği ve ortaklıkların olacağının sinyallerini veriyor. Şirketler birlikte toplu paketler sunmaya başlıyorlar; Donanım satan ile yazılım satan ürünlerini birleştirip tek bir çözüm olarak sunuyorlar. Bulut bazlı pazarda sunulan hizmetler birbirleriyle entegreedilerek sunuluyorlar. Kullanıcı arka tarafta 3-5 şirket olduğunu görmüyor bile.
İşte tüm bunlar bizi ileride farklı bir dünyaya doğru götürüyor. Kim bilir belki yarın 21 Aralık 2012 bu dünyanın habercisidir 🙂