Dijital Pazarlamacıların karşılaştığı sorunlar

Bugünün dijital pazarlama ekosisteminde ajansların önemi şaşırtıcı değildir: Dijital Pazarlama mecrası o kadar karmaşık ve o kadar çok şeyi kapsıyor ki, tek başına ilerleyebilmek pek de uygulanabilir bir çözüm gibi görünmüyor.

Ajanslar mükkemmel değil ve şirketler de dijital pazarlamayı basitce başka bir şirkete outsource edebileceklerini zannediyorlar ama bunun böyle olmadığını acı yönüyle farkına varıyorlar.

Her iki şirketin de işi birbirinden farklıdır. Peki neleri outsource etmek gerekir ve neler in-house kalmalıdır derseniz , bu şirketten şirkete değişir. Fakat değişmeyen şey, bütün pazarlamacıların aynı zorluklarla karşılaştığıdır.

İşte size birkaç  başağrısı yaratan nokta:

1. İşe alım

Pazarlama departmanınıza birini alırken  dikkatli olmalısınız. Özellikle küçük şirketler iyi bir pazarlamacı bulmakta zorlanabilirler , çünkü genelde herşeyi bu kişinin yapmasını beklerler.Fakat bu pek de mümkün değildir. Özellikle dijital mecra, bildiğimiz dükkan içerisinde dinamiklerden çok daha hızlı değiştiğinden aynı işi mağazalarda 1 kişi ile yapabilecekken, dijital ortamlarda durma göre 2-3 misli kişi gerekebilir.

2. Yetersiz eğitim ve danışmanlık

Şirketler hem SEO bilen hem de Sosyal medya konularında tecrübeli, hem websitesi tasarımı yapabilen, hem CRM’den anlayan bir isviçre çakısı şeklinde profil arayışında oluyorlar ve bulamayınca da hayal kırıklığına uğruyorlar. Çok az pazarlama uzmanında bunları bulma şansınız vardır, o yüzden eğitim alınması ve belli bir danışmanlık sürecüyle bu dönemin geçirilmesi gerekmektedir.

Maalesef burada bilgiyi şirket içinde tutmakta da çok fazla zorlanılıyor. Gelen kişi eğitimleri aldıktan sonra bunları daha uygulamadan gidebiliyor ve bu bilgi içeride aktarılmadan kaybedilmiş olunuyor. Bu sebeple, alınan eğitimlerin formal veya informal kanallarla pazarlama organizasyonu içerisinde paylaşılmasını ve en yeni üyeye kadar aktarılmasını sağlamak gerekir.

3. Stratejik yön eksikliği

Üzülerek gördüğüm bir eksiklik de, şirketlerin içerisinde özellikle üst yönetimin dijital mecrayı bir oyun gibi görmesi ve burada yapılan işlere gerekli değeri vermemesi. Ajanslar genelde işin günlük konularıyla ilgilenirken, pazarlama departmanları da onlarla birlikte yoğun temponun içine girip doğru stratejiyi tespit etmekte yanılabiliyor veya gecikebiliyor.

Sonuç: Yetenekli pazarlamacılarımız başarısız oluyor. Oysa gerçek şu ki ana stratejiler tıpkı normal pazarlama faaliyetlerinde de olduğu gibi Dijital pazarlama için de üst yönetimden gelmeli. Buranın da bir kanal olduğunun farkına varılmalı.

4. Kaynak sorunları

Gerçekten çok az şirket kendi içindeki ekiplerin herşeyi yapmasını sağlayabilir. Daha önce de belirttiğim gibi dijital ortamlar o kadar hızlı değişiyor ki, elinizde yapacak bir sürü iş oluyor ve bunları doğru zamanda yapacak kaynağınız yoksa sonuçta ortaya anlamlı birşey çıkmıyor. Bu sebeple kaynak ve yoğunluğuna dikkat etmelisiniz!

5. Teknoloji yatırımı

Dijital pazarlama mecralarının komplex hale gelmesi herkes için zorluklar yaratırken herkes bilgi teknolojileri departmanından hemen her derde deva bir uygulama yapmasını ve işlerini kolaylaştırmasını bekliyor ama kötü haber bu mümkün değil! Varolan bazı ürünler pazarlamacı arkadaşlarımızın kampanyalarını yönetmek konusunda yardımcı olabilir ancak.

Birçok şirket ise bu uygulamalara yatırım yapmayarak başarılı pazarlamacılarının işlerini hem zorlaştırıyor hem yoğunlaştırıyor üstelik de farkında olmadan başarısızlığa sebep oluyor.

6. Gerçek olmayan beklentiler

Konu pazarlama kampanyalarına ve neler yapabileceğine gelince, üst yönetimin beklentileri hep büyük oluyor. Bu anlaşılabilir bir beklenti, ne de olsa satış ve pazarlama  bir şirketin başarısı için en önemli şeylerdir ve düşük hedef konmasındansa yüksek hedeflerin olması daha mantıklıdır. Fakat optimistik bir hedef ile gerçekleştirilebilir hedef arasında ince bir çizgi vardır. Bu çizgi kayarsa pazarlama kampanyaları üzerinde olumsuz etkiler yaşanabilir.

Şirketler genelde ajanslara gerçek üstü hedeflerle gelirler. Bunun asıl sebebi, üst yönetimden gelen beklentiyi yönetememeleri ve içeride buna gerekli vakti ayırıp strateji oluşturmaya çalışmamalarıdır. Oysa tüm dünya artık bu mecranın da bir kanal olduğunu kabul etmişken bence treni kaçırmadan gerekli hazırlıkları yapmak faydalı olacaktır.

About the Author

You may also like these