Son zamanlarda herkes marka ve ürünlerini Facebook üzerinden pazarlamaya başladı fakat bu noktada bazı dikkat edilmesi gereken konular olduğunu gözden kaçırıyorlar. İşte bana göre dikkat edilmesi gereken 10 konu şöyle:
1.Alakasız içeriğin viral hale getirilmesi
Ürun sayfaları, Facebook üzerinde yüksek bağlanma rakamlarına ulaşmak için neredeyse herşeyi deniyorlar. Ortalıkta dolaşan güzel yavru kedi fotoğrafları like ve yorumları artırdığı için paylaşımlar bu yönde olmaya başladı. Fakat araba satıcısı iseniz çikolata sosuna bandırılmış kıpkırmızı çileklerin yakın çekimini paylaşmanın ne anlamı var? Bunları beğenip yorum yazan kişilerin çoğu sayfanıza bir daha uğramayacak ve hatta asla bir müşteriye dönüşmeyecek. Dahası Facebook kriterlerine göre hesaplanan formül sebebiyle sayfa istatistiklerinizi de düşürecek.
Öneri1: Ürün ile alakalı paylaşımda bulunun
Zaman zaman elbette ortamı canlı tutmak için rasgele paylaşımlarda bulunun, fakat bunu yaparken asla stratejinizin dışına çıkmayın ve hem ürün hem de sektör ile ilgili fayda getirecek konuları seçin.
2. Zaman tünelinde güncellemeleri paylaşmak
Sayfa üzerinde güncellemeler yapmak doğal bir işleyiş, ancak bunlar sizin takipçilerinizi çok da ilgilendiren şeyler değil. Kim sayfanın herhangi bir yerinde değişiklik olduğunu söyleyen paylaşımı tıklar ki?
Öneri2: Güncellemeleri dikkatli yapın
Güncellemelerinizi yaptıktan sonra hemen gizlemeyi unutmayın! Sadece bir mesajı olan güncellemeleri paylaşın.Mesela yaz koleksiyonu yeni çıkıyor ve anasayfadaki fotoğraf değişiyorsa bunu mesajınız ile birlikte paylaşabilirsiniz.
3. Takipçilerinizi mesajlarınız ile spamlemeyin
Duvarınıza çok fazla mesaj yazmanız takipçi değerlerinizi düşürür.Tabii çok sıkı takip edilen siteler bunu yapabilirler ama çoğu sayfa bu kadar şanslı değil. Üstelik takipçileriniz eğer bir de onlara zorla birşeyler satmaya çalıştığınız fikrine kapılırlarsa, sayfayi begenmeyip ayrılabilir veya basitce sizden gelen mesajları gizleyebilirler.
Öneri3: Fazla içerik yerine kaliteli içeriği tercih edin
Kendinizle ilgili en güzel haberleri ilgisi olmayan kişilerde harcamayın. Unutmayın takipçilerin ilgisini çekmek istiyorsanız iceriğinizin cok olmasını değil, kaliteli olmasını sağlayın.
4. Kötü içeriğe yatırım yapmayın
Her yaymaya çalıştığınız içerik takipçi sayısını arttırır diye bir kural yoktur. Kalitesi düşük içeriğe yatırım yaparsanız, otomatik olarak daha fazla Like veya yoyorum , hatta paylaşım gerçekleşeceğini bekleyemezsiniz.
Öneri4: Yatırımınızı akıllıca yapın
Takipçilerinizi dinleyin ve onların beklentilerini karşılayacak şekilde içeriğe yatırım yapın. Hatırlatayım, kendi kendine oluşan viral akımlar her zaman için daha bağlayıcı olur.
5. Url adresini kaldırmamak
Mesajlarınızın sade olması güzel bir şeydir, ancak bazı sayfalar video ve makaleler paylaşırken altına upuzun URL adreslerini de ekliyorlar. Buna aslında gerek yok ki, zaten üzerine tıkladığında gidilebiliyor.
Öneri5: URL adresini silin
Makale veya video paylaşacaksanız URL adresini silmeyi unutmayın. Estetik olarak bile çok çirkin duruyor.Ayrıca paylaşımlarınızda 3 satırdan fazla yazmamaya gayret edin, genellikle devamı okunmuyor.
6. Facebook yarışma ve promosyon kurallarına uyun
Bazı markalar Facebook genel kurallarına uymamak konusunda direniyor. Mesela promosyonlar için Like butonunun kullanılması yasak ama bazıları kullanıyor. Aynı zamanda yarışmalarda kazananı mesaj, chat veya duvara postalama yoluyla duyurmak da uygun olmayan bir davranış. Facebook kural dışı olan bu tip davranışları inceliyor ve bulduğunda sayfanızın kapanması ihtimaline kadar konu ilerliyor.
Öneri6: Yarışma kurallarına uygun davranın. Yönetilen sayfalarınızın Facebook kurallarına uygun ilerlediğini kontrol edin. Daha sonra bir süpriz ile karşılaşıp tüm yatırımınızın boşa gitmesini istemezsiniz sanırım.
7. Facebook Cover fotoğraf kuralları
Facebook her ne kadar sıkı kurallar koysa da hala bazı şirketler bunlara karşı gelip sayfalarındaki Cover fotoşraflarına fiyat ve iletişim bilgilerini koyuyor. Hatta oradan çaşrı yaparak kendilerini like ettirmeye ısrarla devam ediyor.Bu gerçekten sayfanızı kaybetme pahasına girilecek bir risk değil.
Öneri7: Kurallara uyun
Cover fotoğrafları promosyon amaçlı değil hikayenizi anlatacak şekilde tasarlanmalı.
8. Takipçilerinizi görmezden gelmeyin
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sayfaların duvarlarına gelen soruların %70’i cevapsız kalıyor ve yaklaşık global şirketlerin %25’i de duvarlarını kapatıyor ve yazı yazmanızı engelliyor. Takipçilerinizi dinlememek sosyal medya ortamında yapabileceğiniz en büyük hata. Bu ortama monologa uygun bir yer değildir, burada varoluş amacınız zaten dialog için olmalıdır.
Öneri8: Sosyalleşin
Takipçileriniz ile yakınlaşın, onları gerçekten önemsediğinizi gösterin. Ne istediklerine kulak verin.
9. Sayfa kuralları oluşturun
Genellikle sayfa yöneticileri sayfadan bir mesajı silmeme konusunda uyarılırlar. Çünkü bu özgürlüğe aykırı bir davranış olarak görülür. Fakat bazı kişiler bunu bir avantaj olarak kullanır ve uygunsuz yazılar paylaşır.
Eğer sayfanıza kural koymadıysanız burada sergileyeceğiniz tutm diğer takipçilerinizi de olumsuz yönde etkileyebilir. Sonuç olarak markanız takipçi kaybedebilir ve imajınız zedelenebilir.
Öneri9: Sayfa kuralları oluşturunSayfanızın hakkında kısmına gerekli kuralları koyabilirsiniz.Mesela IKEA kendi çalışanlarının yorumlarına yapılan her türlü tehdit edici yazıyı kaldırma hakkını elinde tutuyor.
10. Takipçilerinizle savaşmayın
Muhtemelen her sayfanın başına mutlaka bir tartışma gelmiştir. Her sayfa yöneticisi bu konuda her zaman doğru şeyi yapacak diye bir kural yoktur. Genelde amaç hemen karşılık vermek yönünde olur. Oysa biraz beklemek ve diğer takipçilerinizin sizin adınıza cevap vermesini bekleyebilirsiniz. Amacınız marka elçileri oluşturmak değil mi zaten? Tabii kurallarınızda yer alan bir konu ise, sizin müdahale etmeniz daha doğru olacaktır. Ama asla takipçiniz ile sayfanızdan bir savaşa girişmeyin.
Öneri10: Taktiğinizi dikkatli seçin
Eğer sayfanızda bir savaş başlarsa, öncelikle karşı tarafın sakinleşmesini bekleyin. Eğer konuşmaya dahil olmaya karar verirseniz de mutlaka sakinliğinizi koruyun ve resmi yanıtlar vermeye özen gösterin.