Bana göre bir Blog sahibi olmak insana bazı özellikler kazandırmakta yardımcı oluyor. Özellikle öğrencilerin Blog yazmaya başlaması önemli bir konu. Kendileri için 2 açıdan faydası olacaktır. Gelin şimdi bunların ne olduğuna bakalım.
1) Bir kere Sosyal Medya’daki bir varlığın sürekliliğini sağlamanın ne kadar çok enerji ve zaman alıcı bir iş olduğunu görebiliyorlar. Blog, Facebook, Twitter veya başka bir araç olsun her biri için haftalık olarak gelen sorulara cevap vermek, yeni yazılar yazmak, başkaları ile bilgiler paylaşmak ve takip etmek için vakit ayırmak gerekir. Bu konuda yapılan işleri taktir edebilmek için en güzel şey, kendinizin bir blog sahibi olmanız.
2) Kendi tutkunuz etrafında bir topluluk oluşturmanıza yardımcı olur. Siz başka Blogger’larla ilişkiye geçince onlar da sizin konunuza ilgi gösterecektir.Bazıları size yorumlar yazacak ve belki de kendi Bloglarında konuk Blogger olmanızı isteyecekler. Bu sayede onların topluluklarına da ulaşma şansınız doğacak.
Peki ama bir Blog yaratmak için neler yapmak lazım?İşte size birkaç öneri.
1/ Önce bir Alan Adı (Domain Name) edinin. Günümüz dünyasında Google amcaya Domain name diye yazsanız binlerce alternatif içerisinden istediğiniz bir hizmet sağlayıcıyı bulabilirsiniz. En çok bilinen ve güvenilen yurtdışında GoDaddy.com, mydomain.com, Register.com gibi siteler var.
2/ Size en uygun Blog aracını tespit edin. Burada iki tip var, ilki kendisi barındırma hizmeti veren türde olanlar veya sizin kendinizin istediğiniz yerde barındırabileceğiniz türde olanlar. Önerim ilk bu işe başlarken herşeyi (barındırma dahil) hazır olan araçlar seçmeniz. Böylece fazla teknik konuyla uğraşmamış olursunuz. “WordPress.com” veya “Blogger.com”buna bir örnek olabilir.
3/ Okuyucularınıza hakkınızda bilgi verin. Genelde Blog’larda”Hakkımda” diye bir kısım olur.Buraya mutlaka sizi tanıtan bir paragraf yazın, ki sizi tanımayan biri geldiğinde biraz fikir sahibi olabilsin.
4/ Okuyucularınıza paylaşma imkanı sunun. Yazılarınızın kolayca paylaşılabilmesi için mutlaka Sosyal imleme diye kullanılan “Social Bookmarking” imkanlarını kullanın. Bahsettiğim şey hani her yazının sonunda “Paylaş” gibi ibarelerle Facebook,mail veya Twitter resimleri görüyoruz ya, işte onlardan bahsediyorum.
5/ Okuyucularınızın size ulaşmasına imkan verin. Bunu yapmanın en iyi yolu yorum yapmaya imkan tanımak. Fakat burada dikkat etmeniz gereken şey sizin onayınız olmadan yorumların yayınlanmasına izin vermeyin. Bir sürü otomatik yorum gönderen araç var ve tek amaçları sizin sitenizden kendi sitelerine link alabilmek. Gerçek yorumlar olduğunda onaylarsınız ve sitede görünmesini sağlarsınız. Böylesi daha güvenli olur.
6/ Düzgün içerik yaratın. Buna dikkat etmenizi öneririm. İçerik sizin bir nevi sitenizin varoluş amacı. Burada paylaşacağınız şeylerin insanların ilgisini çekeceğini düşünerek hazırlamalısınız. Rasgele birşeyler yazmak, kimsenin uğramayacağı bir Blog yaratmak sizin için de bir süre sonra anlamsız olacaktır.
7/ Grafik ve Reimler kullanın. İçeriğinize mutlaka bir resim veya grafik ekleyerek paylaşımlarda bulunun. Daha ilgi çekici ve renkli bir Blog sahibi olacağınızdan emin olabilirsiniz.
8/ Eğlenin! Bu bence olmazsa olmaz bir konu. Ancak siz eğlendiğiniz sürece Blog okuyucularınız da zevk alacaktır. Sırf yapmış olmak için oluşturulan bir Blog ileride ne hazırlayana bir haz verecektir ne de okuyucuya. Her işte aslında bu geçerlidir, eğlendiğimiz sürece yaptığımız işlerde başarılı oluruz.
Haydi bakalım kolay gelsin!