Sosyal Ağ'ın Geleceği Hakkında Facebook Ne Bilmenizi İstiyor…

Bugünlerde Facebook’un en çok konuşulan özelliklerinden bir tanesinden bahsetmek istiyorum– “Zaman Çizelgesi(The Timeline)”. Facebook zaman çizelgesini biraz gizli tuttuysa da, sosyal ağların geleceği hakkında bize iyi ipuçları verdiğini düşünüyorum.

Zaman Çizelgesi nedir?

Şu anki Facebook kullanıcı profili dizaynı daha çok kişinin en yakın güncellemelerine odaklanıyor. Zaman çizelgesi bunu iyi yönde değiştiriyor–öyle ki sadece güncel olanlarda değil yıllarca eski bilgileri de ortaya çıkarıyor. Öyle zannediyorum ki markalaşmış şirketler, oyun ve medya kuruluşları dünyanın bir numaralı sosyal ağı içerisinde  içeriklerini ve servislerini Zaman Çizelgesi ile daha çok birbirine ilintili hale getirme fırsatını yakalayacaklar.

Basitce, Zaman Çizelgesi özelliği bir kişinin geçmiş ve şu anı arasındaki bilgiye tek tıkla  ulaşılmasını sağlıyor. Hala son güncellemeleri görüyor olacaksınız, ama geçmişteki önemli konuların da bir özetini, içerisinde gezebileceğiniz tek bir sayfa olarak bulacaksınız.

Mark Zuckerberg’in özetlediğine göre Zaman çizelgesi “Hayat’ınızın Hikaye’sini (the story of your life) temsil ediyormuş.

Markalaşma

Yakın zamanların belki de en başarılı markalaşma hikayesi Facebook’un kendisi. Umuyorum ki bu Zaman çizelgesi ile de benzer başarıyı diğer şirketler de yakalar. Aslında statülerin,promosyonların,müşteri ilişkilerinin ve reklam kampanyalarının belli bir zaman aralığında  mantıksal bloklar şeklinde sıralamanın zor olacağını kabul ediyorum. Fakat yine de Facebook’un zamanla şirketlerin marka ve işleri ile ilgili hikayelerine yer vermesine izin vereceğini umuyorum.

Uygulamalar

Bence Facebook Sosyal ağ dünyasının geleceğini, Zaman çizelgesi özelliğini uygulama geliştiricilerine açarak tamamen değiştirebilir. Sizce de şu anda neyapıyorsunuz dışında 2 gün önce ne yapıyordunuz veya 5 yıl önce ne yapıyordunuz gibi bilgilere ulaşmak güzel olmaz mıydı?

Profiller ve Sayfalar

İdeal düntyada, Facebook profilleri ve sayfaları birbirine tıpatıp benzemeli. Bu tutarlılığı getirirdi ve markalara oyun içinde bir alan daha yaratırdı. Bence Facebook Zaman çizelgesi ile bunu sağlayabilir. Öyle ki zaman çizelgesi sayesinde hiçbir sayfa kopyalanamaz.

İşe alım

Zaman çizelgesini gördüğümde ilk aklıma gelen şey işe alımlarda ne kadar faydalı olacağı idi. Facebook kişilerin geçmişini araştırmada oldukça etili bir biçimde kullanılıyor ve işe alımların en popüler arama motoru şekline gelmiş durumda. Facebook zaman çizelgesi bir adayın başarılarını kronolojik bir sırada gösterebilir ve işverenin profil içerisinde gezinip faydalı bilgiler bulmaya çalışmasını engelleyerek zaman kazandırabilir.

Olasılıklar sonsuz. Kim bilir Facbook zaman çizelgesi ile ne yapacak?

About the Author

You may also like these