4(foursquare) ne işe yarar?

Açıkcası ilk başta ben de Foursquare konunun gereksiz olduğunu düşünmüştüm. Ama bu düşünceye beni iten şey her check-in yaptığımda Facebook’ta çıkan güncellemelerden rahatsız olan henüz Foursquare’den bir haber olan arkadaşlarımın, yeter bu ne yaa diye şikayet etmeleriydi. Birçok kişi “Aman, ne gerek var her gittiğin yeri işaretlemeye.” diyerek bu konuya aldırış etmezken, bazıları da bir yerin “Mayor”ı, yani Başkanı olmak için kıyasıya mücadele içine giriyordu.

Peki bu Foursquare işimize yarar mı gerçekten ?
Amacı gezip, gördüğünüz şeyleri ve mekanları paylaşmak ve digger kullanıcılara ‘Check-in (giriş)’ yaptıktan sonar tavsiyelerde bulunmak olan bu uygulama görüşlerinizi paylaşmanıza imkan sunuyor. Sonuçta bir yere check-in yaptığınızda arkadaşlarınız ‘push-notification (anlık ileti) ile bilgilendiriliyorlar. Siz de onların nerede olduğundan aynı şekilde haberdar olabiliyorsunuz.
Bu ne işime yarar demeyin. Ziyaret ettiğiniz mekanlarda yediğiniz yemeklerin veya ortamın resmini çekip, genel düşüncelerinizi paylaşarak arkadaşlarınızın yorumlarına katkı sağlayabilirsiniz. İlk kez gittiğiniz bir yerde ne yiyeceğinizi bilmiyorsanız, daha once orada check-in yapmış olanların tavsiyelerine bakarak karar verebilirsiniz. Siz de dilerseniz ‘Tips (Tüyolar)’ kısmından yorumunuzu bırakabilirsiniz. Ayrıca gittiğiniz yere Check-in yaptığınızda belki de yakınlarda olan bir arkadaşınız ile buluşma şansını bile yakalayabilirsiniz.

 

Shout (Haykır): Sol en üstte yer alan bu seçenek listenizdeki tüm arkadaşlarınıza aynı anda duyuru yapmanızı sağlıyor.Yani Twitter veya Facebook’daki paylaşılan durumunuzun bir benzeri.
Friends (Arkadaşlar): Eklemiş olduğunuz arkadaşlarınızın check-in durumlarını görebiliyorsunuz.
Places (Yerler, Mekanlar): Etrafınızda en yakın olan ve tavsiye edilmiş yerleri, ‘trending (Popüler)’ mekanları görebiliyorsunuz. Genelde bir yere çok kişi check-in yaptığı zaman trending olur. Bazen de mekanların Foursquare’e özel anlık indirim ve fırsat duyurularından haberdar olursunuz. (3 Specials Nearby:Yakında 3 Özel Teklif gibi çevrilebilir.)
Explore (Keşfet): Sadece daha önceden check-in yapılmış, tip(=tüyo) yazılmış ve To-Do (Yapılacaklar) olan yerlerin listesini gösteriyor. (Ayarlar kısmında listeyi sadece kendinizin, sadece arkadaşlarınızın veya herkesin şeklinde üç farklı şekilde görmenizi sağlayacak seçenekler var.)
To-Do (Yapılacaklar): Yapılacak şeyler, gidilecek yerler, tadılacak yemekler gibi sizin ilerde yapmayı planladığınız şeylerin listesi denilebilir. Zaman içinde okuduğunuz ve beğendiğiniz tip(=tüyo)’leri, ‘Add To-Do (Yapılacaklara Ekle)’ yaparak, listenize ekleyebiliyorsunuz. Yaptığınız zaman da ‘Done (Yapıldı)’ şeklinde işaretleyip listeden çıkarabiliyorsunuz.

Mayor / Badge Nedir?
Foursquare’in en eğlenceli kısmı ise gün içinde ne kadar mekanda check-in yaparsanız o kadar puan topluyorsunuz ve puan topladıkça sık gittiğiniz mekanlarda ‘Mayor (Başkan)’ oluyorsunuz. Mayor bir mekana son 60 gün içinde en çok gün check-in yapan kullanıcının sahip olduğu bir ünvandır. Aynı yere aynı gün içinde 10 kere bile check-in yapsanız bu tek bir check-in olarak hesaba katılır. Böylece son 60 gün içinde en çok birbirini takip eden gün, düzenli olarak check-in yapanlar Mayor olurlar. Dikkat edin, sadece bir Profil Fotoğrafı olan kullanıcılar Mayor olabilir.
Yaptığınız etkinliklerin özelliklerine göre ise ‘Badge (Rozet)’ topluyorsunuz. Newbie (Acemi), ilk check-in yaptığınızda kazandığınız motivasyon Rozet’idir. ‘Adventurer (Maceracı)’; 10 farklı yerde check-in olduğunuz zaman kazandığınız Rozet çeşididir. 25 farklı yerde check-in olduğunuz da ‘Explorer (Kâşif)‘ ve 50 farklı yer ile de ‘Superstar‘ Rozet’i kazanırsınız. Kazanmak için o kadar çok Rozet var ki insan durmadan yenisi için çabalamaya başlıyor.

Foursquare’deki diğer badgeleri incelemek için lütfen tıklayınız.

Peki herkes sizin nerede olduğunuzu görecek mi?
Bu aslında tamamen size bağlı. Check-in yaptığınızda paylaşmak isterseniz zaten sadece arkadaş listenizde olan kişilere gittiğinden herkes göremez. Ama arkadaşlarım da görmesin diye düşünüyorsanız bunun da yöntemi mevcut. [off the grid] check-in yapabilirsiniz. Böylece kimse nerede check-in yaptığınızı göremez. Sadece sizin uygulamanızda ve kendinize özel check-in history (geçmişinde) görülür. Arkadaşlarınız sizin check-in geçmişinize baktığında sizi ‘off the grid’ olarak görecektir.

Önemli Ayrıntı: Off the grid check-in yaptığınızda puan kazanmaya devam edersiniz fakat gizli check-in yaptığınız için o anda Mayor olmaya hak kazansanız bile, hala puanınız tutuyorsa ancak bir sonraki nomal check-in yaptığınızda Mayor olduğunuz ilan edilir. Eğer bu gizli check-in sırasında Badge kazanırsanız, badge’in altında nerede, ne zaman kazandığınıza dair hiçbir bilgi yazılmaz. Yani hiç merak etmeyin siz söylemediğiniz veya biri sizi orada görmediği sürece kimse nerede olduğunuzu öğrenemez.

Mekanlara, markalara ne yararı var?
Foursquare uygulamasını gerçekten güzel kullanan mekan ve markalar loyalty(=sadakat) programları oluşturabiliyor, takipçilerine anlık indirim ve fırsat duyuruları yapabiliyorlar. Mekan’ın Mayor’ına indirim veya ücretsiz bira, kahve gibi ikramlarda bulunuyorlar.Bazı şirketlerse grup indirimleri sunabiliyor, mesela “5 arkadaşınla check-in yap, %20 indirim kazan!” gibi.
Ayrıca yurtdışında kendilerine has Badge’ler üreten ve bu mağazalarda check-in yapıldığında Badge kazanmayı sağlayarak müşteri sayısını artırmayı hedefleyen firmalar da mevcut.
Türkiye’de Garanti Bankası “Mayormatik” adını verdiği kampanya ile kendi ATM’lerine en çok check-in yaparak Mayor olanlara çeşitli ödüller verdi. Bu sayede hem müşterilerini ATM’lere yönlendirdiler hem de check-in yapıp bunu duyuran insanların arkadaş listelerine “Garanti” adını ve markasını hatırlatmış oldular.
Aslında gördüğünüz gibi Foursquare’in kullanım alanı çok geniş ve sanıldığının aksine gizlilik ayarları olan, paylaşımınızı istediğiniz gibi ayarlayabildiğiniz bir sisteme sahip.

Ama siz siz olun gizli işler yapacaksanız elinizi ayağınızı telefonunuzdan uzak tutun ;0)

About the Author

2 thoughts on “4(foursquare) ne işe yarar?

  1. ben foursquare ı twittera bağladım fakat twitter ı da seçtiğim halde görünmüyor. önceden twitterda paylaşma seçeneğini iptal etmiştim. bununla ilgisi olabilir diye düşünüyorum. nasıl düzeltebilrim yardımcı olurmusunuz?

Comments are closed.

You may also like these