İK Uzmanlari ve Sosyal Medya

%image_alt%Web 2.0 teknolojileri nedir? Bu sorunun cevabı, soracağınız kişiye göre değişkenlik gösterecektir. Fakat eminim, herkes bu teknolojilerin internet üzerinde içerik ve bilgi üretme, alan ve çeşitli  paylaşımlara imkan sunduğu konusunda bana katılacaktır.  Popüler Web 2.0 kanalları bloglar, sosyal ağlar, wiki siteleri, içerik yayınlayıcıları , mobil işlemler ve online video gibi şeyler içerirler. Belki bunları isimleri ile andığımda size daha çok tanıdık gelecektir: LinkedIn, Facebook, Twitter, YouTube, Wikipedia, WordPress, Flickr, Digg.  Eminim bu teknolojilerin hayatımıza yavaş yavaş daha çok girdiğinin ve dünyadaki çalışma yöntemlerinde değişikliklerin olmaya başladığının farkındasınızdır.

İnsan Kaynakları uzmanları bu Web 2.0 teknolojilerini nasıl kullanıyor?
Şirketler’deki İnsan Kaynakları bölümleri bu fonksiyonları daha etkin kullanabilmek için cebelleşirken, bu soruya alacağımız yanıt  o şirketin bu teknolojiler konusunda başarılı ya da başarısız olacağına dair bir gösterge olacaktır. Şirketlerine bu teknolojileri başarılı bir şekilde uygulama konusunda yardımcı olmak isteyen İK uzmanları, öncelikle kullanımı konusunda kendileri bir bilgi ve beceri seviyesine ulaşmak zorundadır.Çoğu İK uzmanıyla konuştuğunuzda, bu teknolojinin getirisinden haberdar olduklarını, fakat hala kendilerini geliştirecek fırsatların olduğundan bahsettiklerini görürsünüz. Tabii bu biraz daha genç nesile ya da teknolojiye yakın olup gelecek vizyonuna sahip olanların düşünce şeklini yansıtıyor.
Kendimce tespitlerim şöyle:
• İK uzmanları, sosyal medyanın potansiyelini anlıyor, bu teknolojilerin iletişimi artıracağını, iş yerine etkinlik kazandıracağını ve insanların ilgi alanları ile motivasyonları konusunda daha çok bilgiye ulaşılacağını düşünüyor.  Onlar aynı zamanda bilgi paylaşımı ve birbirinden öğrenme kültürü için de fırsatların olacağına inanıyorlar.
• İK uzmanları sosyal medya ve Web2.0’ın gelip geçici bir heves olacağı konusunda ise ikiye bölünüyor. Yaklaşık %55’i bunun geçici olmadığına inanırken diğer %45’lik dilimde olanlar bunun şirketlere zaman kaybettirici bir uğraş olduğunu savunuyor.
• Sosyal medya konusunda organizasyonu içerisinde resmi bir politika olup olmadığını sorduğumuzda ise %69’u buna maalesef olumsuz yanıt veriyor.
• En çok kullanılan Web 2.0 uygulamaları sıralamasında ise ilk sırada Linkedİn yer alıyor. İkinci Facebook’un ardından ise Twitter geliyor.
• İK uzmanları kendilerini bu teknolojiyi kullanmaya başlamış olanlar arasında geç kalmış olarak görüyorlar. Bunların arasından %60’a yakını daha 2 sene önce sosyal medya kullanımına başlamış ve sadece %27’si profillerini günlük bazda takip ediyor, bloglar okuyup yorumlarda bulunuyor.

İşte bu yüzden ben diyorum ki eğer İK uzmanları şirketlerine fayda sağlamak istiyorlarsa, öncelikle kendileri bu teknolojileri iyi derecede kullanmayı öğrenmelidir.

About the Author

You may also like these