Tweet etmek için en uygun zaman ne zamandır?

Cevap veriyorum: Sizi takip edenlerin online olduğu zaman!
İşte bugün size bunu takip eden bir uygulamadan bahsedeceğim.
Adı:”14 Blocks” ve bu uygulamanın yaptığı şeytakipçilerinizin activitelerine bakarak her gün hangi zaman diliminde online oldukların belirlemeye çalışıyor.Siz de tweet’lerinizi bu zamanlara göre ayarlayarak maksimum kişiye ulaşabilirsiniz!

Bu sistyem nasıl çalışıyor?
“14 Blocks” tweet’lerinizin takipçileriniz arasında en fazla kişiye ulaşmasını sağlamak adına iki faktörü ele alıyor: tweet’in kaynağını ve kişinin kendisini. Öncelikle rasgele sizi takip eden kişilerden bir bölümü seçiliyor ve geçmiş iki haftaları analiz ediliyor. Burada şuna ulaşmayı hedefliyor, eğer kişi belirli saatlerde tweet ediyorsa online’dır ve sizin tweet’lerinizi de görme olasılığı en yüksek olan zamandır. Bu sizinle olan iletişim için değil, yani size retweet yapmış veya size @kullanıcı adınız ile yazı yazmış diye takip etmiyor. Tamamen o kişinin  accountundaki tweet’lere bakıyor.

Gelin konuyu biraz daha detaylı inceleyelim:

Tweet’lerin kaynağı
Twitter feed kısmında gelen tweet’lerin birçoğu otomatik ve Foursquare, Friendfeed, Bloglar gibi uygulamalardan gelmekte. Bu da aslında kişilerin gerçekte ne zaman online olduklarını anlamakta güçlüğe sebep oluyor. Bunların tam nereden geldiğine daha detaylı bakıp bize ne gibi ipuçları vereceğine bakalım. Bazı kaynaklara ağırlık veriliyor ve diğerleri tamamen gözardı ediliyor: Web clients, mobile clients, otomatik servisler gibi). Mesela konuya bir örnek verelim:

Kırmızı olan tweet’ler dikkate alınmayanlar. Diğerleri ise belli bir ağırlık verilenler. Bazı kullanıcılar otomatik zamanlayıcı ile tweet gönderiyorlar, işte bu ağırlıklandırma konusu ile bunlara daha az değer veriliyor. Bu sayede gerçekten online olanları tespit etmek kolaylaşıyor. Puanlar tweet sayısının çokluğuna göre değil her yeni takipçi bazında veriliyor. Yani aynı kişi 10 tweet yaparsa bu 1 olarak sayılıyor.

Kullanıcılar
Bir sonraki adımımız kimin tweet ettiğine bakmak. Eğer bir kullanıcı 20.000 kişiyi takip ediyorsa, online olsa bile sizin tweet’iniz görme olasılığı daha az kişiyi takip edene göre çok daha azdır. Bu yüzden uygulama ağırlıkları buna göre dağıtıyor. Sonra,15 dakikalık aralıklarla tüm bu data biraraya getiriliyor.

Amaç çok basit: Takipçilerinizden online olanlarının, hangi zaman aralığında sizin tweetl’lerini okuyacağını belirlemek.

Her ne kadar bu istatistiki bilgiler yol gösteriyor olsa da seçilen kişiler ve o kişilern davranış biçimleri değişkenlik gösterdiği için, farklı zamanlarda farklı sonuçlar elde etmeniz çok doğaldır. O yüzden bu uygulamayı sürekli olarak kullanmayı hedeflemekte fayda var.

About the Author

You may also like these