Kişisel markanızı bugünden kontrol etmeye başlamak için 5 öneri

today image Bugünkü kötü ekonomik şartlarda işyerlerindeki çalışanlar üzerinde baskılar ve rekabet giderek artmakta. Böyle bir dönemde kendinize ve geleceğinize yatırım yapmak çok önemli. Bunu yapmak için kullanabileceğiniz yeni trendler mevcut. Aşağıda 5 öneri ile kendi kişisel markanızı nasıl yaratabileceğinizi anlatmaya çalıştım. Bunlar sizin online varlığınızı kontrol etmenize yardımcı olacak şeyler. Aynı zamanda geleceğinizi koruyacak, dijital varlıklarınızı merkezileştirecek ve koruyacak öneriler.


1. Google profilinizi hemen alın


Google Profiles,Goggle’ın çıkarttığı bir profildir ve isminiz arandığında arama sonuçlarında çıkar. Bunu mutlaka güncel tutmaya özen gösterin.

google profiles

Başlamak için Google’a kayıt olmanız gerekiyor. Eğer zaten bir Gmail’iniz varsa onu kullanarak giriş yapabilirsiniz. Profilinizi oluştururken “Display my full name so I can be found in search.” kısmını işaretlemeyi unutmayın. Ne kadar çok bilgi doldurursanız sıralamada o kadar yukarıda çıkma ihtimaliniz artar. Dolayısla blogunuza link ve sosyal  medyada kullandığınız ortamları burada bildirirseniz iyi olur.


2. Sosyal ağlarda isminizi alın


Namechk.com veya Knowem.com, uygulamalarını kullanarak hangi sosyal ağ platformunda (en  çok bilinenlerde tabii) sizin isminizin boşta olduğunu kontrol edebilirsiniz.Her iki uygulama da Facebook, LinkedIn, Sphinn, Ning, Odeo, FriendFeed, gibi platformlarda istediğiniz kullanıcı adının boş olup olmadığını kontrol ediyor.

namechk image

İsminizi buralarda alarak, kendinizi başkalarının bu ismi kullanmasına karşı korumuş oluyorsunuz. Hele bunu bir şirket için düşünürsek, rakibinizden önce davranmanız sizin lehinize olacaktır.


3. Kişisel bağlantı noktası oluşturun


Hakkınızda bilgi edinebilmeleri için merkezi tek bir yere ihtiyacınız var. Mesela, Gravatar bunun için bir örnek olabilir. Burada üye olduğunuz sosyal medya ortamlarındaki profil isminizi yayınlayabilir, blog ve websitenizi gösterebilirsiniz. Bu sayede kişiler hakkınızda kısaca bilgi alabilirler ve sonrasında istedikleri sosyal ağ üzerinden sizinle iletişime geçebilirler.


 


4. Bir itibar yönetim stratejiniz olsun


Bazı şirketler sosyal medyaya dahil olmayarak sadece kötü deneyimlere karşılık önlem almaya çalışıyorlar. Mesela, Domino’s Pizza bunu kendi çalışanlarının çekmiş olduğu ve kötü şartları gösteren video ile acı bir şekilde yaşadı. Bu video milyonlarca kez etrafa yayıldı, haberler ve gazetelerde konu oldu, hatta TV’ye bile çıktı. Sonuç:Müşteri kaybı. Bunun üzerine sosyal medyaya dahil olmak zorunda kaldılar, hem de Amerika Domino’s Başkanının tüm dünyadan özür dilediği bir videoyla.

Hikayenin ana fikri, b,r kişinin bile markanıza ne kadar çok zarar verebileceğini görüyorsunuz. İster çalışanınız olsun ister dışarıdan biri, hiç farketmez. Markanın illa şirket olması da gerekmiyor, bu bir ürün ya da kişi de olabilirdi. Sonuçlar gerçek ve hepimizi bir itibar yönetimi stratejisi oluşturmamız gerektiğini gösteriyor. Kendiniz ile ilgili  neler söyleniyor diye hiç Google alerts veya search.twitter.com‘a baktınız mı? Olumsuz eleştirilere karşı nasıl davranacağınız konusunda bir plan yaptınız mı?Mesela, birisi sizinle ilgili veya markanız ile ilgili olumsuz bir bildirmde bulunursa ona nasıl yanıt vereceğinizi düşündünüz mü? Ne yazdığına bağlı olarak bazen cevap vermek bazen de görmezden gelmek en akılcı davranış şekli olacaktır.Fakat olumlu birşey söyleyen olduğunda, bence en azından bir teşekkür etmek gerekir.


5. Uzmanlığınızı konuşturun


Kişisel markanızda sosyal medyada oluşturduğunuz CV’nin dışında da bazı yöntemler oluşuyor.Mesela, bunlardan biri de twtjobs, sizin adınıza oluşturduğunuz kısa 140 karakterlik özgeçmişinizi twitliyorlar.Aslında epey güzel bir tool bence bir göz atın derim.

twtjobs image

Hatta çalışanlar için public twit edilmesin diye de bir seçeneği var. Bu sayede hangi sektörde çalıştığınızı, uzmanlığınızın ne olduğunu ve neler yapabileceğinizi duyurmuş oluyorsunuz. Tabii ki hala bir CV ihtiyacınız olacak ama baştan bu yöntemle doğru kişi olduğunuz konusunda eleman arayan şirketleri etkileyebilirsiniz.

Siz de benimle itibar yönetiminizi nasıl yaptığınızı ve kişisel markanızı nasıl oluşturduğunuz paylaşır mısınız?

About the Author

One thought on “Kişisel markanızı bugünden kontrol etmeye başlamak için 5 öneri

Comments are closed.

You may also like these