Facebook sayfası yaratmak kolay diye her işletme bir sayfaya sahip olmalı mı? Bence bunun cevabı “Hayır”. Aynı zamanda, bir hayran sayfanız olduğunda bu illa çok takip edileceğiniz ya da çok satış yapacağınız anlamına da gelmeyebilir. Eğer bu şekilde algıladıysanız bunu değiştirmenizi öneririm.
Yine de eğer bir sayfa yapacaksanız şu önerilerime bir göz atın derim:
1.Facebook sayfasının işiniz için doğru şey olup olmadığına karar verin
İşletmenizin ilgilenmesi gereken websiteniz,blogunuz,twitleriniz, youtube videoları, e-mail pazarlama kampanyaları gibi o kadar çok mecra var ki, bunlara bir yenisini eklemekk isteyip istemediğinizi iyi düşünün. Zira en son isteyeceğiniz şey , içeriği güncellenmeyen bir Facebook hayran sayfası olacaktır.
B2B şirketleri için pazarlamacılar Facebook sayfalarının bir yarararı olup olmadığı konusunu tartışıyorlar. Çoğu B2B şirketleri şimdilik denemeler yapıyor ve hayran toplamanın zor olduğunu görüyor. Bir Forrester araştırma uzmanı olan Michael Greene’e göre B2B “çekici bir konu değil” The Wall Street Journal.
Yine de B2B müşterileri de insan. Facebook da insanlardan ibaret ve insanlar hizmet ile ürünlere para harcıyorlar. Araştırma şirketi Syncapse ‘a göre yapılan bir hesaplama ile Facebook kullanıcılarının, hayranı oldukları ürünler için normalde yaptıkları harcamanın üzerine $71.84 daha fazla bir harcama yaptıkları ortaya çıkmış.
2. Facebook sayfanızı her yerde tanıtın
Facebook sayfanızın bilinirliğini artırmak için bütün iletişim kanallarınızı kullanın. Web sitenize bir “beğen (Like)” buttonu mutlaka koyun. Sayfanızı her beğendiklerinde onların ağına bir yayın yapmış olacaksınız. Bu da daha fazla kişiye yayılmak demektir. Sadece bu da değil, blogunuz, twitleriniz, basılı malzemeleriniz verdiğiniz reklamlar ve e-mail2inizin altındaki imzada sayfanızın adresi mutlaka bulunsun.
3. Güncellemeler için bir sorumlu belirleyin
Elinizin altında sosyal medyayı takip eden ve sürekli güncelleme yapmaya hevesli birilieri var mı?Harika. Eğer yoksa bu konuyu belki outsource etmeyi veya freelance çalışan birileriyle anlaşmayı düşünebilirsiniz. Tercihen 20’li yaşlarda olması işinizi kolaylaştıracaktır. Kendinize bir takvim oluşturup belli zamanlarda bu takvime göre de yazıların yazılmasını önceden planlamalısınız (Anneler günü, Bayramlar vs. gibi)
4. içeriğinize bir resim mutlaka koyun ve cuma sabahları yayınlayın.
Sosyal medya pazarlama grubu Vitrue‘ya göre resimli içerikler, Facebook fan sayfalarında %54 oranında düz yazıya, %22 oranında da videolara göre daha çok tıklanıyor. Yapılan araştırmada aynı zamanda, Cuma gününün güncelleme yapmak için en iyi gün olduğu da ortaya çıkmış.
Tabii ki bunlar genel oranlar ve belki de sizin işinize aynen uyarlanamaz. Mesela araştırma Fast food markası McDonald’s ‘ın Çarşamba günleri daha çok tıklandığını ortaya çıkarmış. Belki de insanlar hafta ortası kendilerine bir ödül vermek istiyorlardır.
5. Kendiniz hakkında değil, müşterileriniz hakkında konuşun.
Eğer Facebook sayfanızdaki içerikler sizin ne kadar harika ürünlere sahip olduğunuz hakkında olursa, kısa sürede hayranlarınızın ilgisini kaybedersiniz. Aynı zamanda bu pek de paylaşmak isteyebilecekleri bir içerik olmayacaktır, değil mi?. Bunun yerine ilgi çekici, kullanışlı, düşündürücü bir içerik paylaşmanızı öneririm. Sizi takip edenlere fikirlerini sorun, onları konuya dahil edin ve diyaloğa geçmeye çalışın.
6. Fırsatlar sunun.
Sayfanızda mümkün oldukça fırsatlar sunun. Yeni promosyonları buradan duyurun.Aslında hayranınız olmalarından dolayı onlara özel indirmler sunmak akıllıca olur. Hatta arkadaşları ile sayfayı paylaşmaları ve beğendirtmeleri için de bir araç olarak kullanmış olursunuz.
7. İçeirk bombardımanı yapmayın
Facebook sayfanızdaki üncellemeleri günde bir veya ikiden fazla olmamasına dikkat edin.Eğer takipçilerinizi çok fazla bombadımana tutarsanız sizi gizleyebilirler ve böylece hiçbir bildiriminiz onlara ulaşmaz.