Düşünce yapısı

Beni tanıyanlar bilirler ki sürekli her konuyu nasıl kazanç sağlayacak bir modele dönüştürebilirim diye düşünüp dururum. Bu konunda bir eğitimim olmamakla birlikte, insanın en önemli şeyinin düşünce yapısı olduğunu ve bunun bir şeyi elde etmemiz için gereken en temel ve en kuvvetli bileşen olduğuna inanıyorum.

Düşünce yapısı nedir?
Basitçe ifade edecek olursak, başarınızı etkileyen tek şey diyebiliriz. burada bahsettiğim konunun özgeçmişiniz, eğitiminiz veya paranız ile alakası yok. Konu tamamen sizinle, yani kendimizle ilgili. Hayatınızın hangi yöne gideceğine karar verecek olan kişi sizsiniz, ama bunu sadece çok arzuladığınız takdirde gerçekleştirebilirsiniz. Tam tersi, hayatınızı sabote edecek güce de sahipsiniz. Burada, size biraz hedef belirleme, odaklanma ve özellikle harekete geçme konularından bahsedeceğim. Fakat tüm Evren’in sırrını bile versem bunu uygulamadığınız veya kullanmadığınız sürece ne işinize yarar? Bu sebeple, lütfen bu yazımı sadece bilgi amaçlı değil, bir şeyleri değiştirme amaçlı okuyun ve HAREKETE GEÇİN!

Hedef belirleme
Bu güne kadar eminim hedef belirleme konusunda her şeyi duymuşsunuzdur. Peki, neden bu kadar üzerinde durulduğunu hiç düşündünüz mü? Çok basit, çünkü işe yarıyor. Hedef belirleme, aslında basit anlamda nereye gittiğinizi bilmek ve görmek demektir. Harita olmadan bir Ülke’yi gezmeye kalkışmazsınız değil mi? Üzerinde iyice düşünülmüş net hedefler olmadan ilerlemek, kar fırtınasında hedefi vurmaya çalışmaya benzer. Ne istediğinizi bilmek zorundasınız! İşte size hedef belirlemenize yardımcı olabilecek birkaç adım:

1. Ne istiyorsunuz? : Öncelikle, “NE” istiyorsunuz? Milyoner mi olacaksınız, daha çok zamanınız mı olsun, Şan, Şöhret, Takdir, finansal Özgürlük? Nedir? Ulaşılması çok güç olması önemli değil, onları bir kağıda yazın ve hergün okuyabileceğiniz bir yere yapıştırın. Size bu saçma geliyor olabilir, ancak hedeflerinizi beyninizin gerilerine iterseniz, onları oradan bir daha çıkartmanız çok zor olur. Bunun yerine onlara düzenli bir şekilde odaklanırsanız, ilerleme kaydetmeye başlarsınız. Hedeflerinizi yazıya dökmek, onların aklınızdan çıkıp kağıda geçmesini sağlar. Bunu daha etkili kılmak için isteğinizi tanımlayan resimler de kullanabilirsiniz. Bunlar o kadar güzel olsun ki her gördüğünüzde içinizin yağları erisin. Erisin ki, ona ulaşmak için birşeyler yapın.

2. Kendimize yalan söylemek: Artık hedeflerinizin bir listesi olduğuna göre bununla ne yapacaksınız? Hiçbir şey mi? Açıkcası, eminim sizin de çevresinde benimkinde olduğu gibi hedeflerine ulaşmak için bekleyen, ama bir türlü zaman bulamayan insan doludur. Her zaman bir bahane bulunur.

“Gereken zamanı bulamıyorum.”
“Çoook uzun sürer şimdi bu.”
“Çok meşgulüm.”
“Bir türlü motive olamıyorum.”
“Eve geldiğimde çok yorgun oluyorum.”

Nasıl tanıdık geliyor mu? Biliyorum, çünkü bana geliyor. Ama gerçek şu ki, bunların hepsi Hikaye! Eğer bir şeyi bu kadar çok istiyorsanız, onun için gereken zamanı bulursunuz. Sürekli konuyu erteliyoruz, ama aslında kendimize yalan söylüyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için çabalamamayı, mantıklı bir sebeple kendimize inandırmaya çalışıyoruz. Aslına bakarsanız, kendimize yalan söylemeyi bıraktığımız gün, geleceğimizin başladığı gün olacaktır. Hepimizin aynı süresi var değil mi? Önemli olan ne kadar süre olduğu değil, onu nasıl değerlendirdiğindir. Eğer işten eve geliyorsanız ve sadece Televizyon seyrediyorsanız veya PlayStation oynuyorsanız, zamanınızı iyi kullandığınızı söyleyemezsiniz sanırım. Kendinize sorun: Yatmaya bir saat geç gidebilir veya sabah bir saat erken kalkabilir misiniz? Akşam üç saat TV izlemek yerine, iki saat izleleyebilir misiniz? Eğer gerçekten isterseniz, hayatınızda her zaman fazladan bir saat bulabilirsiniz. O saati yakalayın ve hedeflerinize ulaşmak adına birşeyler için harcayın. İnanın bana, bunu çocuklarınız olduktan sonra, çok ama çok daha iyi anlayabiliyorsunuz. ;0)

3. Planlama: Tamam, şimdi elinizde daha fazla zamanınız var. Peki, bununla ne yapacağız? Eğer vaktiniz kısıtlı ise, elde edeceğiniz yararı maksimize etmek için planlama yapmanız şart. Doğru planlama ile 12 saatte yapacağınız işi 4 saatte yapabilirsiniz. Kendinize her zaman şu soruyu sorun: “Vaktimi en iyi nasıl değerlendiririm?” Eğer vaktinizi belli konuları araştırmaya ve odaklanmaya harcamanız gerekiyorsa, sizi bundan alıkoyan işleri devredin veya yapacak başkasını bulun. Planlama sizin öngörü yeteneğinizi geliştirecektir. Bu sayede, gelecekte ne gibi problemler ile karşılaşabileceğinizi ve sizi nelerin yavaşlatacağını ön görebileceksiniz. Unutmayın, bu yolda tek başınıza ilerlemek zorunda değilsiniz. Başkalarını da konuya dahil ederek, hedeflerinize daha az risk ile daha çabuk ulaşabilirsiniz. Birlikten güç doğar!

Başarı modelleri
Bu o kadar önemli ki, anlatamam. Eğer sizin yaşamak istediğiniz hayatı yaşayan birini görürseniz, onu kıskanıp, ondan nefret etmek için türlü bahaneler uydurmayın. Bunun yerine onu inceleyin. Bunu nasıl başardığını bulmaya çalışın. Herkesten neyi farklı yapmış olabilir ki diğerleri başarısız olurken o başarmış diye düşünün. Başarıya ulaşmak için bir model vardır ve bunu takip ederseniz siz de oraya ulaşabilirsiniz.
Eğer internet üzerinden nasıl para kazanıyorlar diye merak ediyorsanız, arkadaşlarınıza veya rastgele forumlara girip oralarda sorular sormayın. Bundan para kazanan kişileri bulun ve onlara ulaşmanın yollarını arayın. Onların ürünlerini alın, neler yaptıklarını inceleyin, nasıl çalıştıklarını takip edin. Her zaman takip edebileceğiniz bir model vardır ve tekerleği baştan icat etmenize gerek yoktur.

Haydi şimdi hemen kendi hayalleriniz için, harekete geçin!

Yardıma ihtiyacınız olursa, en azından benim nerede olduğumu biliyorsunuz.

About the Author

You may also like these