Eğer Obama sosyal medyayı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olabilmek için kullanabiliyorsa, inanın bana siz de pazarda herhangi bir ürünü veya hizmeti satmak için kullanabilirsiniz. Obama gerçekten oy alabilmek için kendi mesajını kendisine en uzak kişiye bile özel olacak şekilde, tüm medya stratejilerini sosyal medya ortamında başarılı bir şekilde kullandı. Bu sayede 2008 seçimlerini kazandı ve ekibiyle başkan olduğu günden beri de hala anketlerle seçmenlerinin nabzını yoklamaya ve onlarla buluştuğu bu mecrada var olmaya özen gösteriyor.
“Vaaaay kim bilir ne kadar çok uğraşmışlardır?” dediğinizi duyar gibiyim, ama hiç de öyle değil. Sadece kuralları bilip, ona göre plan yaparak hareket etmelisiniz. İşte ben de burada yeni bir yazı dizisi ile bu kuralları biraz detaylandırarak aktarmayı düşünüyorum.
Kural#1-Amacınızı iyi bilin?
Neden ilk kuralımızın amacınızı iyi bilmeniz olduğunu biliyor musunuz? Çünkü tüm sosyal medya pazarlama planınızı yönlendireck olan şey budur da ondan. Bu kural size hedeflerinizi belirlemede yardımcı olacak ve sosyal medyayı kullanarak ne elde etmek istediğiniz konusunda cevabı bulmanızı sağlayacak. İşte size sosyal medyayı pazarlama aracı olarak kullanmak için birkaç tane genel bilinen amaç. Bunların içinden kendinize en uygun olanını seçin.
-
1.İçerik sağlayıcı olarak reklam geliri elde etmek
Arama motorları içeriğe bayılır ve birçok içerik sağlayıcı özellikle blogları aracılığıyla bu sayede iyi reklam gelirleri elde etmektedirler. Fakat artık son kullanıcının da eklemeler yaptığı ve paylaştığı “Ortak içerik oluşturma” kavramı daha çok yaygınlaşmaya başladı. Son kullanıcının içerik oluşturmaya yardımcı olması aynı zamanda kendi sosyal çevresini de buraya yönlendirmesi ve sitenize gelen trafiğin artması gibi bir ek fayda da bulunmaktadır. Fakat siz bir ürün veya hizmet satıyorsanız belki de potansiyel müşteriyi elde etmeyi istiyorsunuzdur, işte bu da bizi ikinci amaca götürüyor.
-
2. Ürün ve hizmetlerinizin bilinirliğini artırarak daha çok trafik veya potansiyel müşteri elde etmek
Aslında bu en çok bilinen ve talep edilen sosyal medya kullanım amacıdır. İnternet’in kullanım oranlarına bakınca herkes ürün ve hizmetlerini bu kanal ile de tanıtmayı istemektedir. Özellikle de sosyal ağlar, bloglar, microbloglar, forumlar ve video paylaşım mecralarının katlanarak artan kullanımı görüldükce, büyük şirketler dahi bu ortamları pazarlama için kullanmaya doğru yöneldiler. Fakat burada da kurallar var ve siz rasgele her yere bir plan olmadan atlarsanız başarılı olamazsınız. Bunu zaten yazı dizimizin devamında inceleyeceğiz o yüzden biz amaçlara devam edelim.
-
3. Daha fazla ve yaygın bir kitleye ulaşmak
Sosyal medya daha geniş kitlelere ulaşma konusunda bilinen diğer medya araçlarından (Radyo, TV, Gazete gibi) daha etkilidir. Bu konuda hiçbir sınır yoktur. Ürün ve hizmetinize bağlı olarak dünyanın her yerindeki müşteriye ulaşabilirsiniz. Teknoloji ve Sosyal ağlar sağolsun, dünyanın herhangi bir yerinde olup biteni öğrenmek artık çok daha kolay ve hızlı. Tabii tek akıllı biz olmadığımıza göre, burada da rakipler pastadan pay almaya çalışacaklar. Peki onların önüne nasıl geçeceğiz? İşte tam burada “Online Marka Yaratmak” konusu devreye giriyor.
-
4.Uzmanlığınızı ortaya koyarak ve marka destekcileri toplayarak online marka yaratmak
Online ortamlalardaki Forum, Blog gibi yerlerde kişilerin ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerilerinizi sunabilir, onların bir sorununu çözeblirisiniz. Aynı zamanda ücretsiz webinar, telekonferanslar yapabilir, raporlar, eğitim dokümanları, kullanım kılavuzları gibi işe yarar içerik yayınlayabilirsiniz. Dahası sosyal medya araçlarını kullanarak fikir lideri olabilecek kişilerin ürün ve hizmetleriniz hakkında paylaşımlarda bulunmasını sağlayabilir, onları markanızın bir savunucusu haline getirebilirsiniz. En büyük markalar bile bunu yapmak zorunda kalmıyorlar mı?
-
5.Yeni oluşturacağınız ürün veya hizmetiniz ile ilgili, potansiyel müşteri kitlesinden fikir almak, nihai ürünü/hizmeti onlara şekillendirtmek
İşte size sosyal medyayı kullanmak için ideal bir konu. Potansiyel müşterilerinizden anket yoluyla fikirlerini alabilir, tasarladığınız ürün hakkındaki düşüncelerini öğrenebilirsiniz. Bunun için “Survey Monkey” diye çok kullanışlı bir uygulama var ve rahatlıkla kullanılabilir. Peki buna pazarlama diyebilir miyiz? Cevabı hem evet hem de hayır. Evet, çünkü bu yöntemle müşterilerini önemseyen onların isteğine cevap vermeye çalışan ve aynı zamanda fikirlerine değer veren bir marka olduğunuzu gösterirsiniz. Bu da markanızı benimsetmeye yarayacak bir konudur. Hayır, çünkü herhangi bir pazarlama yapmıyor sadece potansiyel alıcılara fikrinizi onaylatıyorsunuz. Bu aslında yeni birşey değil normal dünyada zaten uygulanan bir yöntem, fakat sanal ortama taşıdığınızda çok daha etkili olduğunu göreceksiniz. Yanlız unutmayalım, potansiyel müşterilerinizin bu tip konulara dahil olması, temelde sizin onlarla oluşturacağınız sıcak ilişkinize bağlı ki bunu da sosyal medya araçları ile rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
-
6.Sektörünüz ve alanınızdaki güncel biligileri paylaşarak müşterinizin size sağdık kalmasını sağlamak
İnternet günümüzün en yaygın iletişim aracı olduğuna göre, burayı kullanarak müşteri ve potansiyel müşterilerinize güncel bilgileri buradan sağlamak da akılcı bir yöntem olur. Bunun için blog yazmak, online bülten göndermek, microblog kullanmak, sosyal ağ sitelerinde yer almak gibi birkaç yöntem var. Burada paylaşılacak bilgiler yeni bir ürün/hizmet lansmanı, zaten olan ürün/hizmetlerinizdeki bir değişiklik veya geliştirme, yapacağınız aktiviteler, hatalı ürünler ile ilgili bilgi veya sadece herkes ile paylaşmak istediğiniz herhangi bir konu bile olabilir, ama önemli olan doğru ve işe yarar bilgiyi içeriyor olmasıdır. Müşterileriniz kaliteli ve kendine değer katan eğitici bilgiden hoşlanacaktır ve bu size müşteri memnuniyeti olarak geri dönecektir.
Her pazarın kendine göre bir amacı vardır. Ben burada 6 tanesini sıralamaya çalıştım fakat siz bunlarla sınırlı kalmayın ve lütfen şimdi elinize bir kalem, kağıt alıp size uygun olanları önceliklendirerek ve kendinizle ilgili olanları da ekleyerek aşağıdaki gibi sıralayın. Bunu bir sonraki kuralda kullanacağız.
Sıra no Amaç
1 İçerik sağlayıcı olarak reklam geliri elde etmek
2 Daha fazla ve yaygın bir kitleye ulaşmak
3 Uzmanlığınızı ortaya koyarak ve marka destekcileri toplayarak online marka yaratmak
4
5
…