2011’de iş aramayı düşünenler, kendinize biraz zaman tanıyın ve bir strateji oluşturun.
İşte size göz önünde bulundurmanızı önereceğim 6 konu:
1. Online Kişisel Marka inşa edin.
Eğer iş aramak için sosyal medya araçlarını kullanmak hakkında emin değilseniz, 2011 yılında bu endişenizi bir kenara bırakın. Bir Online Kişisel Marka oluşturmak iş arama stilinizi yeni boyutlara taşıyacaktır.İşverenker adınızı Google’a girdiğinde ne görüyorlar?Aynı düşüncede olabileceğini düşündüğünüz kişlerle LinkedIn grup tartışmalarına katılın, Twitter üzerinde profesyoneller ile yeni bağlantılar kurmaya çalışın, bir blog yazmaya başlayarak yeni bir başlangıç düşünün. Güçlü bir şekilde online ortamda varlığınızı gösterebilirseniz potansiyel işverenlerin sizi görme olasılığı artar ve gizli iş fırsatlarınnı açığa çıkamasına yardımcı olabilir.
2. CV’nizi ve kapak yazınızı güncel tutun.
CV’nizi güncellemediğiniz için bir iş başvurusu fırsatını kaybetmeyin. Yılın başı geçen yıldaki kariyer başarılarınızı ve gelecek hedeflerinizi yansıtacak özgeçmişinizi güncellemek için iyi bir zamandır. Bunu daha sonra online profilleriniz ve diğer iş arama motorlarında da yapmayı ihmal etmeyin.
3. Ağınızı genişletin.
Sadece işlerin küçük bir yüzdesi artık ilan üzerinden yürümeye başladı, çoğu pozisyon kişisel bağlantılar aracılığıyla doldurulmaya başlandı. Bir taraftan çıkan ilanlara başvururken sosyal ağınızın önemini yabana atmayın. Eski arkadaşlar ile bağlantılarınızı yenileyin. Diğer profesyoneller ile irtibatta kalmak için LinkedIn, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ siteleri kullanın ve kendi alanınızda yeni insanlarla tanışmak için her türlü fırsatı değerlendirin.
4. Olumlu düşünün.
Hiçbir şey olumsuzluktan daha hızlı bir fırsatı öldüremez. Işe alım yapan şirketlerin uzmanları bunu hemen hissedebilir. İş aramak zor bir teşebbüs olabilir, ancak olumlu bir görünümünüzü korumak zorundasınız. Kendinize günlük uygulanabilir iş arama hedefleri koyun, arama süreci boyunca aralarda küçük başarılar için kendinizi ödüllendirin ve zevk aldığınız etkinliklere katılmak için zaman ayırın.Pozitif durşunuzu sevdiğiniz şeyleri yaparak koruyabilirsiniz.
5. Gerçekci olun.
“Ne iş olsa yaparım” yaklaşımından uzak durun, zira yarardan çok zarar getirebilir. Niteliklerinize uygun olmayan iş görüşmelerine katılmanız hem sizin hem de görüştüğünüz kişi için zaman kaybı olurken üstüne üstlük moralinizi de bozmaya sebep olacaktır. Tabiiki yüksek hedefler koyun, ancak gerçekçi olduğundan emin olun.
6. Takip etmekten korkmayın..
Bir görüşme sonrasında takibini yapmak sanıldığı gibi ayıp değildir. Tam aksine geri aradığınızda şansınızı bile artırabilirsiniz. Iş arayanlar bazen bunun yanlış anlaşılmasından çekinirler ama bu nadiren böyle algılanır. Şirketler, kendileriyle çalışmak konusunda heyecanlı olan çalışanı almayı severler ve e-posta yoluyla bir teşekkür girişimi bunu onlara gösterebilir. İşe alınmasanız bile, takip etmek her zaman daha iyidir.