Facebook'da Pazarlama

İnternet’te arama yapsanız yüzlerce  Facebook’da nasıl pazarlama yapılır yazısı ile karşılaşabilirsiniz, peki neden bunlara bir tane daha ekliyorum ki? İşin doğrusu, bu yazıların çoğunun rasgele ve Facebook’un işinizde nasıl kullanılacağına yönelik herhangi bir stratejiyi içermeden yazıldığını düşünüyorum. Ayrıca büyük bir bölümünün sanki Facebook sihirli bir değnekmiş gibi işinizi bir anda 100 misli satış rakamlarına çıkaracakmış gibi anlatılmasına karşılık olarak bunu yazmak istedim. Çünkü inanın bana işin aslı o kadar değil.

Facebook’a üyeliğim zaman geçirmek için yaratıldığı günlerde başladı ve hatta vaktimi harcayacak başka konuları tercih ettiğim için bir süre kullanmayı durdurdum. Daha sonra dünya çapında yayılmasına sebep olan Sosyal paylaşım ağıuna dönüşümü sırasında yeniden dahil oldum. Facebook kurucularının bu platformu asla şirketlerin kullanabileceği şekilde düşünerek dizayn etmediklerini biliyorum. Her zaman ilk ve tek olmalarının avantajını iyi kullandılar.

İşte benim size Facebook’da işinizi pazarlayabilmeniz için önereceklerim.

Hedef kitlenizi belirleyin

Bu aslında en temel pazarlama konusu iken birçok şirketin bunu unutarak ilerlediğini gördüm. Kötü bir hedef kitleye yapılacak iyi bir pazarlama da iyi bir hedef kitleye yapıalan kötü pazarlama kadar berbattır.

Facebook’un  daha çok genç jenerasyon tarafından rağbet gördüğü bir gerçek olsa da daha üst yaş gruplarının da ilgisini yavaş yavaş kazanıyor. Baby boomer olarak bilinen ikinci dünya savaşını görmüş kişileri bile kendi torunlarını takip etmek için bu platformda yer almaya başladığını görmek doğrusu bu tezimi güçlendiriyor. Tabiiki hedef kitlenizi seçerken coğrafi demorafik yapı çok kritik öneme haiz. Düşünürseniz Facebook global bir ortam ve birçok ülkede Twitter, Myspace ve Orkut sosyal ağlarından sonra ikinci sırada yer alıyor (bizde 1.sırada).

Profil – İlk intiba son intibadır

Profiliniz online kimliğinizdir ve bütün müşterilerinizin hakkınızda pozitif veya negatif bir ilk intibayı elde etmesindeki en büyük etkendir. Bu sebeple etkileyici bir profil hazırlamak ve sunduğunuz hizmet veya ürünler ile ilgili bilgileri vermek önemlidir.Facebook profilinin bu konuda bir sürü alanı var.

Profil sayfaları asıl websitenize trafiği çekmek için çok iyi bir yoldur. Eğer siz farklı bir şekilde ayarlamadıysanız iletişim bilgileriniz profilinizde gösterilecektir ve sizin ürün veya hizmetinizi kullananları buradan görenler de sizinle irtibata geçebilecektir.

Facebook Sayfaları

Facebook sayfaları müşterileriniz ile sizin online buluşma noktanız olarak hizmet vermektedir. Sayfalar şirket ile onu takip eden topluluk arasında tarafsız bir iletişim ortamı yaratıyor. Aynı zamanda müşterilerinizin potansiyel müşterilerle iletişe geçmesini ve belki de sizin adınıza çalışmasına katkıda bulunabiliyor.

Uygulamalar

Şirketlerin, bir altın değerinde olan Facebook uygulamalarını aslında olması gerektiğinden çok daha az kullandığını görüyorum. Bunun iş dünyasına yayılmamasında sanırım gizlilik engelleyici bir rol oynuyor.

Facebook’un gücü kendi iş modeline oturtan ve bunu kendi lehine kullanan en son güzel örneklerden bir tanesi mesela Skype ile yapılan işbirliği oldu.

Facebook Pazarı yeri

Facebook Pazaryeri’nin şirketler tarafından henüz keşfedilmediğin, görmek beni doğrusu şaşırtıyor. Pazaryeri, Facebook içinde  şirket veya kişilerin satış yapabildikleri veya istedikleri şeylerin ilanlarını girebildikleri ve bunu istedikleri ağa yayınlayabildikleri bir alan. Üstelik buraya bir ilan koymak yaklaşık ağ başına 1$ gibi bir maliyetle epey düşük. Bence Pazaryeri özellikle hızlı tüketim maddeleri için harika bir alan olabilir.

Tabiiki Facebook içerisinde– Mesajlar, Etkinlikler, Gruplar, reklam alanları gibi başka seçenekler de var. Fakat asıl önemli olan bir kere şirketinizin Facebook’da pazarlama hedefini doğru belirlemesi ,bu değneğin sihrinden ne kadar pay edinebileceğiniz harcayacağınız zaman ve efora bağlı olarak değişecektir.

 

About the Author

You may also like these