Sosyal Medya'yı 2011 yılının geri kalanı için bekleyen büyük zorluklar

%image_alt%Sosyal medya birkaç yıldır piyasa olmasına rağmen hala gelişme trendini koruyor. 2011 ile birlikte bu gelişmelerin dışında ufukta daha çok değişikliklerin olacağı işaretleri görünüyor. İş dünyası açısından bakıldığında son değişikliklere ayak uydurmak gerçekten de zor olacak.

Bence 2010 yılı iş dünyası içerisinde gösterdiği yayılımı ile sosyal medya için bir mihenk taşı niteliğindeydi. 2 sene önce şirketleri Twitter accountları veya Facebook sayfaları olacağı pek alışılagelmiş birşey değildi. Oysa şimdi tamamen bir rutin hatta olmazsa olmazı haline gelmiş durumda.

Fakat şirketler için sosyal medyayı kullanmak , öyle parkta gezmek gibi basit birşey de değil. Başedilmesi gereken uğraştırıcı zorluklar olduğu gibi kaçırılmaması gereken fırsatlar da var. Bana göre şirketler 2011 yılının kalanında karşılarında aşağıdaki 5 konuyu bulacaklar.

Gizlilik

Gizlilik’ten bahsettiğiniz anda akla Facebook gelir hemen.Belki dünyanın en popüler web sitesi olma özelliğini taşıyabilir ancak hala gizlilik konusunda soru işaretleri tam aydınlatılmış değil. Aslında sırf bu yüzden Facebook’un önemli bir kitleyi Twitter’a kaptırdığını düşünüyorum.

Zuckerberg ve şirketi gizlilik konusundaki kusurları kapatmak için çok güzel bir çalışma yapmış olmasına rağmen, son kullanıcının bunu algılaması için daha da basit hale getirilmesi gerekmekte. Bana göre şirketlerde çalışan kullanıcılara yönelik yeni bir gizlilik profilinin yaratılması iyi bir opsiyon olabilir. Neticede şirketlerin 2011 içinde gizlilik konuları dışında ilgilenmeleri gereken bir sürü başka konuları var elbette.

Sosyal birleşme

Ben 2011 yılını sosyal birleşmelerin olacağı bir yıl olarak görüyorum. Burada Facebook veya Twitter’ın birbirini satınalacağından bahsetmiyorum. Ben birçok kullanıcının tüm sosyal medya ağlarını bir noktada görebilecekleri uygulamaların arayışı içerisine gireceğinden bahsediyorum. Ping.fm gibi popülaritesi henüz fazla olmayan uygulamalar şimdiden oluşmaya başladı bile.

LinkedIn’de uygun eleman arayan bir şirketi düşünün. Onlar sadece LinkedIn’de gördükleri profil ile sınırlı kalmak istemezler. Adayın tüm sosyal activitelerini de merak edeceklerinden eminim.

Mobil

Akıllı telefonların 2012’de bilgisayar satışlarını geçmesi bekleniyor. Sosyal medyadaki neredeyse bütün uygulamalar şimdiden cebe girmiş durumda bile. Bilgisayardan Facebook, Twitter veya başka sosyal medya ağlarına giriş için akıllı telefonlar tercih sebebi olacak.

Şirketler mobil tarafı sosyal medya stratejilerinin bir parçası olarak düşünmek zorunda kalacaklar. Mesela bir şirket için Facebook veya Twitter hesabına bağlı iPhone/Android promosyon uygulaması ürettirmek ilgi çekici bir özellik olacaktır. Şirketlerin mobil sosyal medya segmentine girmeleri gerçekten 2011’in en zorlu konularından biri olacaktır.

Sosyal içerik arama

2010 yılının başlarında Facebook Amerika’da en popüler site olarak Google’ın önünde yer almıştı. Twitter FIFA 2010 dünya kupası sırasında en çok aranan site idi ve Google’ın Twitleri arama sonuçlarına katmasındaki en büyük etken oldu. Genel olarak bakıldığında şirketler, daha çok sosyal içerik arama konusuna odaklanacaklar. SEO hala önemini koruyacak ancak sosyal içerik aramaları katmadeğeri sağlayan nokta olacaktır.

Sosyal istatstikler

Sosyal istatistikler (yada Sosyalistikler) iş dünyasının en çok baktığı konulardan bir tanesi ve 2011 içinde de hala metrik oluşturma çabaları ile en popüler konular arasında kalmaya devam edecek. ROI denilen yatırımın geri dönüşünü hesaplamak için bilim adamı olmaya gerek yok, fakat çok iyi planlanmış bir sosyal medya stratejisine ve doğru uygulamalar ile bunların etkin kullanımına bağlı.

Tüm bu 5 konuyu 2011 içinde büyük ihtimalle daha detaylı ele almamız gerekecek. Yorumlarınızı bekliyorum.

About the Author

You may also like these